Romfilatelia celebrează 100 de ani de învăţământ superior la Cluj-Napoca
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale "100 de ani de învăţământ superior românesc la Cluj-Napoca", prin care omagiază Universitatea "Babeş-Bolyai" şi Universitatea de Medicină şi Farmacie.

Emisiunea este alcătuită din două timbre şi o coliţă nedantelată şi va fi introdusă în circulaţie vineri, arată Romfilatelia, într-un comunicat de presă transmis luni Agerpres.

Timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei ilustrează Universitatea "Babeş-Bolyai". Universitatea şi-a început activitatea la aproape un an după Marea Unire din 1 decembrie 1918, când reprezentanţii românilor votaseră în unanimitate alipirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu Regatul României.

Universitatea şi-a definitivat statutul în perioada 12 mai 1919 - 2 februarie 1920. Potrivit Romfilatelia, la data de 12 mai 1919, o comisie coordonată de Onisifor Ghibu a preluat în administrarea românilor întreg patrimoniul mobil şi imobil al universităţii maghiare din Cluj. Cursurile în limba română s-au deschis în 3 noiembrie 1919.

Universitatea "Babeş-Bolyai" este singura instituţie multiculturală din ţară, cu 21 de facultăţi şi trei limbi de predare (română, maghiară şi germană) şi cu numeroase programe în limbi de circulaţie internaţională. La începutul lui 2018, în urma evaluării internaţionale QS Star, i-a fost acordat statutul de universitate internaţională de excelenţă (universitate de 4 stele).

Redată pe timbrul cu valoarea nominală de 12 lei se află imaginea sediului Universităţii de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca. Facultatea maghiară de Medicină a fost fondată chiar de la începutul existenţei Universităţii "Ferencz Jozsef" din Cluj, adică în 1872. În perioada 1888 - 1901 au fost construite clinicile şi institutele facultăţii.

Potrivit Romfilatelia, imediat după Marea Unire a Transilvaniei cu România, în 1919 a fost întemeiată Facultatea românească de Medicină, ca parte componentă a Universităţii "Daciei Superioare". Primul decan şi organizator al facultăţii a fost Iuliu Haţieganu, unul din fondatorii învăţământului medical românesc. Datorită iniţiativei sale, au fost create noi discipline, precum: semiologia medicală, radiologia, stomatologia şi istoria medicinii, care au fost premiere în învăţământul medical românesc.

Începând din 1990, istoria Şcolii Clujene de Medicină şi Farmacie a înregistrat o dezvoltare rapidă şi consistentă, precizează sursa citată. În acel an, vechea denumire de IMF a fost schimbată în Universitate de Medicină şi Farmacie. Numele lui Iuliu Haţieganu a fost pus pe frontispiciu în 1992, ca semn de respect şi consideraţie pentru întemeietorul ei.

Coliţa emisiunii, cu valoarea nominală de 28,50 lei, prezintă o imagine care aparţine Grădinii Botanice din Cluj-Napoca, instituţie a Universităţii "Babeş-Bolyai".

Grădina Botanică a fost deschisă oficial pentru vizitatori în data de 25 iunie 1925. Ulterior evenimentului, între anii 1930-1935 se mai adaugă clădirea Institutului Botanic, inaugurată oficial în anul 1937 în prezenţa Regelui Carol II, ce adăposteşte în prezent Muzeul botanic şi cel mai mare Herbar al României.

Emisiunea de mărci poştale va fi disponibilă în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online de pe site-ul romfilatelia.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel