ROMATSA. Ce revendică controlorii de trafic. Conducerea a contestat legalitatea grevei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Foto: national.ro
Foto: national.ro
Regia Autonomă Administraţia Română a Controlorilor de Trafic Aerian - ROMATSA a contestat în instanţă legalitatea grevei anunţate pentru marţi, 30 mai, de către Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), conform portalului Tribunalul Bucureşti.

Şedinţa în care instanţa va judeca pe fond acţiunea pentru constatarea nelegalităţii grevei va avea loc marţi, la ora 8:30, la secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale.

Controlorii de trafic aerian au anunțat că vor declanşa, marţi dimineaţă, la ora 9:00, greva generală, cu şanse, însă, ca protestul să se încheie în câteva ore.

"Putem să vă spunem cu certitudine că mâine (marţi, n.r.), începând cu ora 9:00, ora locală, va începe greva generală aşa cum am anunţat-o anterior. În urma discuţiilor cu domnul ministru (ministrul Transporturilor - n. r.) şi cu reprezentanţii atât ai Ministerului Transporturilor, cât şi ai autorităţilor aeronautice din România, există şanse destul de mari ca această grevă generală pe care am anunţat-o pe perioadă nedeterminată să se poată opri într-un interval de timp relativ scurt (...)", a explicat luni, Gabriel Tudorache, la ieşirea de la negocierile cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi cu managementul ROMATSA.

El nu a putut preciza care vor fi zborurile afectate de greva controlorilor de trafic în condiţiile în care decizia este luată de EUROCONTROL.

[citeste si]

Pe de altă parte, chiar dacă este posibil ca greva generală de marţi să fie suspendată într-o oră sau două, conflictul colectiv de muncă nu se va închide, întrucât sunt alte 50 de revendicări ale salariaţilor ROMATSA care trebuie discutate.

Potrivit ministrului, ROMATSA nu este în pericol să intre în faliment şi nici nu sunt probleme pe partea de siguranţă aeronautică.

Ce revendică controlorii de trafic 

Principala revendicare a grevistilor si cea la care Ministerul Transporturilor nu a cedat priveste acordarea a 60 de salarii in momentul in care un salariat ROMATSA vrea sa plece anticipat la pensie, potrivit national.ro.

In contextul in care un salariu mediu in cadrul ROMATSA este de circa 5.000 euro, un salariat ROMATSA care doreste sa plece anticipat la pensie, ar urma sa primesca un bonus de aproximativ 300.000 euro! La aceasta leafa de peste 5.000 de euro se adauga spor de vechime, pana la 25%, spor pentru conditii grele 15%, spor pentru complexitatea dirijarii 26% si spor pentru lucru in ture-23,5%.

Un calcul simplu arata ca un salariat Romatsa are un venit de aproximativ 40.000 de lei, echivalentul a 27 de salarii minime. Scandalizat de situatie, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a anuntat ca va trimite Corpul de control la ROMATSA pentru o clarificare a tuturor aspectelor semnalate in presa in ultima perioada, inclusiv acela privind megasalarizarile de acolo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel