Data publicării:

Romaşcanu, despre cazul Pintea: Tratament fundamental inuman. Ce spune legea

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Senatorul PSD Lucian Romaşcanu atrage atenţia asupra normelor legale care au fost încălcate în cazul Sorinei Pintea, "doar pentru a putea folosi situația de moment a unui om în lupta politică".

"Este Sorina Pintea vinovată? Nu vom ști până când o instanță nu se va pronunța definitiv în acest caz. Ce știm, însă, cu certitudine este că tratamentul la care a fost supusă, cu atât mai mult cu cât starea sa de sănătate este cunoscută, este fundamental inuman și încalcă și legi ale României dar și europene privind judecată, confidențialitatea informațiilor personale, itinerariul etc. etc. etc.

Sorina Pintea trebuie să fie judecată în sala instanței iar demnitatea și sănătatea trebuie să-i fie apărate!", a scris senatorul PSD pe Facebook.

"Citiți doar câteva norme legale încălcate doar pentru a putea folosi situația de moment a unui om în lupta politică:

Codul de procedură penală, Art. 392 – Deliberarea

(2) Completul de judecată deliberează în secret.

Codul Deontologic al judecătorilor și procurorilor aprobat de CSM prin Hotărarea 328/2005

Articolul 15

(1) Judecătorii și procurorii au obligația de a nu dezvălui sau folosi pentru alte scopuri decât cele legate direct de exercitarea profesiei informațiile pe care le-au obținut în această calitate.(2) În cazul în care, potrivit legii, lucrările au un caracter confidențial, judecătorii și procurorii sunt obligați să păstreze materialele respective în incinta instanței sau a parchetului și să nu permită consultarea lor decât în cadrul prevăzut de lege și de regulament.

Legea 46/2003, privind drepturile pacienților
CAP. 4. Dreptul la confidentialitatea informatiilor si viata privata a pacientului

ART. 21

Toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale chiar si dupa decesul acestuia.

ART. 22

Informatiile cu caracter confidential pot fi furnizate numai in cazul in care pacientul isi da consimtamantul explicit sau daca legea o cere in mod expres.

Organizarea și funcționarea centrelor de reținere și arestare preventivă este reglementată prin Ordinul nr. 14/2018, al Ministerului Afacerilor Interne, pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și funcționarea centrelor de reținere și arestare preventivă, precum și măsurile necesare pentru siguranța acestora.

Cadrul legal este definit în Legea 254/2013, privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal", punctează Lucian Romaşcanu.

 

"Prevederi încălcate în cazul Sorinei Pintea"

 

"Prevederi generale din Regulament încălcate în cazul Sorinei Pintea:

Art. 4 alin. 1:
Executarea măsurilor preventive privative de libertate se face în condiţii care să asigure respectul demnităţii umane, interzicerea supunerii la tortură, la tratamente inumane sau degradante ori la alte rele tratamente, precum şi interzicerea discriminării în conformitate cu prevederile Codului penal, ale Codului de procedură penală ale Legii, Regulamentului de aplicare a Legii şi ale prezentului Regulament.

Art. 4. Respectarea demnităţii umane
Pedepsele şi măsurile privative de libertate se execută în condiţii care să asigure respectarea demnităţii umane

ART. 5 - Interzicerea supunerii la tortură, la tratamente inumane sau degradante ori la alte rele tratamente
(1) Se interzice supunerea oricărei persoane aflate în executarea unei pedepse sau a unei alte măsuri privative de libertate la tortură, la tratamente inumane sau degradante ori la alte rele tratamente.
(2) Încălcarea prevederilor alin. (1) se pedepseşte potrivit legii penale", atrage atenţia Romaşcanu.

 

 

"Prezentarea Sorinei Pintea în cătușe în spațiul public contravine Directivei Parlamentului European 2016/343"

 

"Articolul 5

Prezentarea persoanelor suspectate și acuzate.

(1) Statele membre iau măsuri adecvate pentru a garanta că persoanele suspectate și acuzate nu sunt prezentate ca și cum ar fi vinovate, în fața instanței sau în mod public, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică.
(2) Alineatul (1) nu împiedică statele membre să aplice măsuri de constrângere fizică impuse de circumstanțele specifice cauzei, legate de securitate sau menite să împiedice persoanele suspectate sau acuzate să se sustragă sau să ia contact cu terțe persoane", transmite senatorul Lucian Romaşcanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

WhatsApp
pixel