Data publicării:

Romanul polițist în era internetului. Bogdan Hrib: ”Mamă, ce nebunie!”

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Cultura
WhatsApp

Scriitorul de romane polițiste Bogdan Hrib a făcut, la DC News, o scurtă istorie a evoluției acestui gen de literatură, atât de iubită, care a trebuit să supraviețuiască epocii internetului. 

În acest moment, autorii nordici sunt noile ”vedete” ale romanelor polițiste.

”S-a ajuns ca totul să se învârtă în jurul nordicilor, de la trilogia Millenium, care a generat 1000 de filme, dar practic ei sunt ”vechile” 'vedete', pentru că au trecut vreo 10 ani cât ei au fost vârful. Acum se așteaptă următoarea direcție”, a povestit Bogdan Hrib.

Epocile secolului trecut

”În perioada interbelică am avut modelul britanic, gen Agatha Cristie, Dorothy Sayers etc., și modelul american, cu Raymond Chandler, Phillip Marlow, Dashiell Hammett, deci clasici. După război, a început războiul rece, care a fost foarte bogat și suculent pentru autori, și a fost John le Carre, am avut toți autorii britanici și americani, să nu-l uităm pe comisarul Maigret al francezilor. Au existat tot felul de curente care au ambalat în noi haine această zonă a romanului polițist, a thrillerului sau a hardboiled-ul, cum îi zic americanii, și care treptat s-a dus la milioane de exemplare. Iar în deceniul nouă începuse să explodeze foarte, foarte tare. După 2000, lovitura cea mare a fost ”Codul lui Da Vinci”, respectiv, așa numitele thrillere istorice, cele cu conspirații mari, cu povești din trecut, etc. Între timp a apărut internetul”

Vânzările mari, rodul marketingului

”Apariția internetului ne-a făcut să transmitem informațiile, să putem crea poveștile adevărate sau false, să le diseminăm imediat. Țin minte și acum, că am citit într-un ziar străin - nu se tradusese ”Codul lui DaVinci” la noi - povestea aia cu Iisus și am zis 'Mamăăă, ce campanie, ce nebunie!' Dar era dată înainte de a apărea cartea! Și a ajuns ”Codul lui Da Vinci” să aibă 80 de milioane de copii vândute. S-a făcut un top al celor mai bine 10 vândute cărți din lume, pe toate volumele cumpărate Paulo Coehlo este cel mai sus. E vorba de 350 de milioane de exemplare, dar din mai multe cârți vândute. În momentul în care apărea ”Codul lui Da Vinci”, apărea această trilogie ”Millenium”, asta cu dragonul tatuat, au fost tot felul de titluri. Acest Stieg Larsson care are o poveste superbă, pentru marketing vreau să spun, a predat manuscrisul la o editură din Suedia și, la două săptămâni după, înainte de a apărea cartea, moare într-o după amiază, în somn. Și de aici începe o altă campanie de marketing, conspirație 'de ce a fost omorât', ce conțin cărțile lui. Această campanie a încemnat milioane de volume vândute în Suedia, milioane în Europa, în America... filme făcute în Suedia, filme făcute în America ș.a.m.d. Ei bine, aceste lucruri nu au apărut întâmplător” a povestit scriitorul Bogdan Hrib.

Întreaga poveste a romanului polițist actual o puteți asculta în interviul de mai jos:

VIDEO

Youtube video image

Citește și: Scriitorul Bogdan Hrib, interviul zilei la DC News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel