Ostaticul român este fie mort, fie eliberat
Potrivit Reuters, românul nu s-ar mai afla pe lista de ostatici. Armata algeriană a lansat, joi, o ofensivă împotriva grupării teroriste din cadrul al Qaida care a răpit 41 de cetăţeni străini şi peste 100 de muncitori algerieni. În urma atacului, 34 de ostatici şi 15 răpitori au fost ucişi la complexul de exploatare a gazelor din Algeria în timpul ofensivei armatei algeriene, anunţă surse citate de postul Al-Jazeera.
Românul a cărei identitate nu a fost dezvăluită încă de către MAE, nu s-ar mai afla pe lista ostaticilor din complexul In Amenas din deșertul algerian. În acest caz ar exista două variante: acesta a reușit să scape în urma raidului armatei algeriene, sau a fost ucis de către teroriști.
Despre atacul celulei teroriste din Algeria, analistul Bogdan Chirieac a declarat că "Atacul vine ca urmare a primăverii arabe de acum doi ani, de fapt o cumplită iarnă fundamentalist-islamică", a declarat analistul. Acesta a mai spus că "dictaturile din nordul Africii au venit la putere din cauza faptului că Occidentul, și în special SUA au confundat țările din nordul Africii cu Europa de Est, unde se compara prăbușirile dictaturilor, vedeți Mubarak, vedeți Gaddafi cu o venire la democrație ca în țările din Estul Europei, fără a lua în calcul fundamentalismul islamic" a mai spus Bogdan Chirieac.
În acest sens, luarea de ostatici din Algeria vine pe fondul ofensivei franceze din Mali, care are ca ţintă grupările rebele de islamişti radicali. La Bucureşti s-a constituit o celulă de criză, iar preşedintele Traian Băsescu a fost informat despre situaţie încă de miercuri. Atacul a avut loc ieri seară, platforma aflându-se în apropierea graniţei cu Libia
Un inginer român, care a lucrat până anul trecut, în deșertul algerian pentru o companie petrolieră americană a declarat în exclusivitate pentru De CE News că situația din zona deșertului era destul de periculoasă, teroriștii putând ataca în orice moment coloniile unde erau campați expații. Forțele armate algeriene îi păzeau în permanență, dar breșele în siguranța specialiștilor existau. Schimbul muncitorilor străini se făcea la câteva săptămâni, iar în perioada cât lucrai în deșert nu puteai să faci nicio deplasare în afara coloniei fără a fi însoțit de militarii algerieni. Singurele metode pentru contracararea acțiunilor teroriste erau atacurile aeriene.
Sursa noastră a declarat că sunt foarte puțini români care lucrează pentru companiile străine în Algeria, dar și în Nigeria, un alt stat african bogat în resurse petroliere și gaze și cu aceleși probleme de siguranță pentru muncitori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News