Românii vor pensii duble, coaliţia de guvernare nu se decide la procent între 10 şi 15%
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Creşterea pensiilor este un subiect aflat pe buzele românilor. Cu toate astea, diferenţa între ce ar vrea românii şi ce ar vrea coaliţia este destul de mare. 

Rezultatele unui sondaj publicat miercuri indică faptul că românii aşteaptă pensii duble faţă de ceea ce poate oferi în prezent statul român. Analiza realizată la solicitarea Asociaţiilor pentru Pensiile Administrate Privat mai arată că majoritatea românilor nu economisesc şi spun că nu au niciun ban pus deoparte în vederea pensionării, deşi mai bine de jumătate se tem că statul nu va putea să le asigure o pensie decentă.

Doar 37% afirmă că au încredere în statul român şi că statul român nu va avea nicio problemă cu plata pensiilor. O treime din populaţia urbană a României, în rândul căreia a fost realizat sondajul, se declară într-o situaţie financiară dificilă, iar cele mai acute probleme semnalate de cetăţeni sunt scăderea puterii de cumpărare, veniturile mici şi corupţia, scrie Rador. 

Creșterea pensiilor, pe locul trei în prioritățile PSD. Anunțul lui Ciolacu

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, spune că vrea definitivarea legilor pe energie, dar şi închiderea situaţiei pensiilor speciale, pentru a fi construit bugetul pentru anul viitor. Creşterea pensiilor ocupă abia al treilea loc în lista priorităţilor preşedintelui PSD. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat, luni, că a transmis partenerilor din coaliţie că prioritatea este definitivarea legislaţiei pe energie, închiderea situaţiei pensiilor speciale, iar apoi ministrul Finanţelor poate construi bugetul pentru a se încadra în deficitul pe anul viitor şi se va vedea procentul de mărire a pensiilor.

"După părerea mea, să mărim (pensiile - n.r) şi mai mult decât rata inflaţiei, ca să fim foarte liniştiţi. Nu pot să construieşti un buget, asta încerc să transmit şi colegilor mei de coaliţie şi devin foarte nervoşi, şi chiar domnului preşedinte, nu poţi să construieşti un buget sănătos dacă tu nu ai rezolvat problema energiei, că nu ai de unde să ai. (...) Părerea mea că prioritatea în primul rând este legislaţia pe energie, să închidem cu Ordonanţa din Parlament. A doua prioritate este să închidem odată cu pensiile speciale, fiindcă avem şi jalon până pe 31 decembrie şi din acel moment ministrul de Finanţe poate să spună foarte clar cum ne încadrăm în deficitul pe anul viitor", a afirmat Ciolacu, întrebat în legătură cu procentul cu care se pot majora pensiile.

El a spus că în mandatul fostul premier PNL Florin Cîţu deficitul a ajuns la 10%, adăugând că toate ţările din UE au depăşit deficitul, dar "n-a îndrăznit nimeni să se ducă la 10%, decât Cîţu".

"După ce avem toate aceste cifre, atunci normal vine ministrul de Finanţe şi spune - pentru 10% e un un efort bugetar de 11 miliarde, pentru 15% adăugăm încă 5,5 miliarde - 14,5 miliarde. Vedem, e în acord? Când măreşti... noi vorbim de un procent de mărire a punctului de pensie. Deci când ai o pensie de 10.000 lei, o mărire de 15% e corespunzătoare celor 10.000 lei. Când ai o pensie de 1.500 lei, 15% nominal e corespunzătoare la 1.500. Părerea mea, de aceea am spus mereu, este un minimum de mărire de 10% care mergi pe punctul de pensie, fiindcă eu cred că avem datoria să ajutăm pe toată lumea în această perioadă de iarnă şi în momentul acela venim cu mai multe variante pe categorii. Vrem să fim empirici şi înguşti la minte şi vorbim doar de un procent, fără să ţinem cont de o realitate a României, că eu cred că de asta ne-au ales oamenii, să ţinem cont de absolut toate categoriile şi de realitatea noastră românească şi să venim cu ceva - nu e voie diferenţiat pe punctul de pensie că e neconstituţional, dar poţi să vii cu anumite ajutoare punctuale pentru anumite persoane", a mai explicat Ciolacu. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel