Românii vor avea un NOU sfânt în Calendarul Creștin Ortodox. Va fi sărbătorit pe 29 martie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Românii vor avea un NOU sfânt în Calendarul Creștin Ortodox. Va fi sărbătorit pe 29 martie / Foto: Pixabay
Românii vor avea un NOU sfânt în Calendarul Creștin Ortodox. Va fi sărbătorit pe 29 martie / Foto: Pixabay
Românii vor avea un nou sfânt în Calendarul Creștin Ortodox.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis, în ședința de joi, înscrierea în calendarul bisericesc a unui nou sfânt, cu zi de pomenire în 29 martie. Este vorba despre Sfântul Diadoh, Episcopul Foticeii. Totodată, au fost aprobate textele liturgice și icoana acestuia.

”Înscrierea în Calendarul bisericesc a Sfântului Ierarh Diadoh, Episcopul Foticeii, cu zi de pomenire în 29 martie. Au fost aprobate, de asemenea, textele liturgice ale sinaxarului, slujbei și acatistului, precum și icoana acestuia”, se arată în comunicatul Bisericii Ortodoxe Române.

”Este foarte important să avem aceste texte pentru publicare. Sfântul Ierarh Diadoh al Foticeii apare în Filocalia românească, dar nu se spune că este sfânt, ceea ce a fost o scăpare, pentru că în Filocalia slavonă se menţionează acest lucru. În unele Biserici este trecut în calendar. Noi am rămas în urmă din lipsă de cercetare atentă asupra textului din Filocalie. Până acum nu aveam Sinaxar, slujbă, Acatist. De aceea este foarte necesar să avem toate acestea şi să le examinăm. Unele eparhii au făcut observaţii. În urma acestora, Departamentul Carte de cult a introdus corecturile adecvate semnalate”, a transmis Patriarhul Daniel, conform Ziarul Lumina.

Cine a fost Sfântul Ierarh Diadoh al Foticeii

Acest sfânt ierarh și-a petrecut viața sa pământească în secolul al V-lea și în scrierile rămase despre el este înfățișat ca fiind "un mare nevoitor și un adânc cunoscător al vieții duhovnicești. Astfel că scrierea sfântului păstor s-a bucurat de o deosebită prețuire după fericita sa adormire, după cum arată mulțimea manuscriselor ce s-au păstrat,", scrie Realitatea.net, citând doxologia.ro.

La această şedinţă a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei au participat: Înalt­preasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal; Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului; Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului; Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei; Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor; Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului; Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhi­episcopiei Bucureştilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel