Data publicării:
Românii susțin păstrarea tradițiilor în diaspora, dar nu vor să plătească ei pentru asta: Să nu fie aduși în România
De la nivel de politici publice, statul român încearcă să îi determine pe românii plecați în străinătate să se întoarcă.
În fiecare campanie electorală, candidații promit ˝o țară ca afară˝, care să redevină atractivă pentru diaspora. Însă până atunci, ar trebui ca statul să aibă grijă măcar să nu se producă înstrăinarea celor plecați de tradițiile și obiceiurile românești.
Cercetarea de față constă în mai multe întrebări adresate publicului larg, pe site-ul stiridiaspora.ro. În urma centralizării răspunsurilor, au reieșit câteva tendințe generale ale percepției publice vis-a-vis de acest subiect, pe care factorul politic le-ar putea folosi pentru design-ul mi aplicat și mai oportun al politicilor publice în ceea ce îi privește pe românii din diaspora.
Românii ar putea sprijini acțiuni pentru ca cei plecați să nu se simtă alienați, dar acestea să nu se deruleze neapărat în țară
Ca și principiu general, românii sunt de acord că ar trebui făcut ceva pentru ca cei plecați în străinătate să nu piardă contactul cu România (55.7% dintre cititorii stiridiaspora.ro spun că ar trebui promovat mai mult turismul cultural în rândul românilor din diaspora), dar vor mai mult acțiuni care ar putea fi derulate direct în diaspora. Românii nu își doresc nici să se organizeze excursii în satele tradiționale pentru cei din diaspora (59.3% spun acest lucru), nu își doresc nici să se înființeze platforme online pentru ca cei din diaspora să poată descoperi itinerarii culturale (57.5% declară că nu și-ar dori asta), nici ca agențiile să aibă pachete turistice speciale pentru cei din diaspora (68.2%).
Oricum, tendința generală este de a considera că românii plecați nu ar putea descoperi tradiții din comunitățile de origine prin turism cultural (în opinia a 55.7% dintre cititorii stiridiaspora.ro).
Românii nu vor susținerea turismului cultural pentru diaspora din bani publici
Atunci când vine vorba despre acțiuni concrete, derulate în România cu sprijin financiar explicit din partea autorităților publice, lucrurile se schimbă. Românii nu vor ca turismul cultural pentru cei din diaspora să fie finanțat nici de către Primării (57.3% sunt împotrivă), nici de către consilii județene (56%) și nici de către guvern (54.4%).
Totuși, românii cred că ar trebui să existe programe educative despre tradițiile românești pentru copiii din diaspora
Și în această privință, românii preferă mai mult ca activitățile care ar fi întreprinse în sensul întăririi legăturii dintre diaspora și țară prin turism cultural să fie derulate în afara granițelor și mai puțin în țară: 55.7% dintre cititorii stiridiaspora.ro cred că ar trebui să existe programe educative pentru copiii din diaspora, cu activități practice și vizite la locuri de interes cultural, dar în schimb 55.6% cred că nu ar trebui să fie aduși în România copiii din diaspora, în tabere în care pot învăța despre tradițiile românești.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News