Românii, supărați pe Austria după refuzul în Schengen. Teodor Meleşcanu susține că nu boicotul e calea potrivită
Teodor Meleşcanu a fost întrebat ce părere are despre apelul unor politicieni de a sancționa firme din Austria, după refuzul primit de țara noastră pentru aderarea la Spațiul Schengen.
„Austria este cel de-al doilea întreprinzător în România, deci noi avem o relație cu Austria extrem de importantă, importantă pentru Austria, s-ar putea să rămână și la noi câteva firimituri. (...) În aceste companii nu sunt doar austrieci, e vorba de un număr foarte mare de oameni care lucrează în bănci, în industrie, în petrol. Sunt oameni plătiți și au astfel o modalitate de a-și asigura familiile, deci nu aceasta (n.r. boicotul) este calea”, a spus Teodor Meleşcanu, luni, în cadrul emisiunii „Outlook” de la DCNews și DCNewsTV.
„Calea trebuie să fie de presiune și capacitate diplomatică. Nu ar trebui să fim lăsați fără ca sistemul diplomatic românesc să nu se miște mult mai clar și mai bine”, a subliniat Teodor Meleşcanu.
„Exportul este mult mai mare din România în Austria. Cu probleme mai mari la vămi sunt firmele austriece. Eu mă întreb cum oamenii care sunt șefii, directorii unor asemenea instituții, fabrici nu fac, totuși, nimic?”, a precizat Teodor Meleșcanu.
„Eu nu am toate elementele, dar nu cred că a existat în Europa centrală și de est ceea ce a oferit România pentru Uniunea Europeană. Când punem lucrurile în balanță, nu cred că sunt corecte”, a conchis Teodor Meleşcanu.
Citește și...
Schengen. Rareș Bogdan îndeamnă românii la boicot: Să-și închidă conturile. Comportamentul Austriei a fost sfidător, agresiv la adresa României
Amintim că europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a transmis un mesaj extrem de dur după ce România nu a fost admisă în Spaţiul Schengen.
„Olanda a spus extrem de clar că dorește vot pozitiv pentru România, dar să nu fie la pachet cu Bulgaria. Vă spun ceea ce nu se știe încă în spațiul public în România. Vă spun exact cum au decurs lucrurile. Au fost mai multe scenarii de lucru. Primul scenariu de lucru a fost ca votul să fie mutat pentru luna septembrie. România a refuzat mutarea votului. După lungi discuții, Austria a solicitat ca votul să fie dat în luna iunie. România a zis suntem de acord ca țara noastră să intre în iunie sau în septembrie terestru și în luna martie aero-portuar, dar nu suntem de acord ca votul să nu fie dat azi în Consiliul JAI. Olanda a intervenit și a spus noi suntem de acord ca votul să se dea azi în Consiliul JAI, noi ne opunem accesului Bulgariei, dar suntem pentru accesul României și Croației. Bulgaria, care a rânjit satisfăcută la sfârșit, s-a opus și a refuzat decuplarea de România la înțelegere cu Austria”, a spus Rareș Bogdan la Antena 3 CNN.
„E un joc pe care Austria l-a făcut cu Bulgaria”, a subliniat Rareș Bogdan.
„României i s-au făcut, în istorie, multe nedreptăți, dar cea mai mare i s-a făcut, în acest moment, prin votul Austriei”, a mai zis Rareș Bogdan.
„Să știe românii că cele mai vehemente țări pentru România au fost Germania, care a fost avocatul României, Luxemburg și Franța. Cele trei țări s-au comportat admirabil față de România!”, a spus Rareș Bogdan.
„Eu vă spun extrem de direct, azi, împotriva intereselor României a fost Austria! Cred că, din acest moment, fiecare cetățean român și mai ales companiile de stat din România, Transgaz, Hidroelectrica, Transelectrica, etc, toate companiile mari de stat care în momentul acesta au carduri bancare și conturi prin care rulează sute de milioane de euro prin Raiffeisen și Erste sunt obligate de fiecare român în parte să-și închidă conturile, pentru că comportamentul Austriei a fost sfidător, agresiv la adresa României. Eu nu vin cu ocolișuri, eu vă spun direct”, a zis Rareș Bogdan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News