Românii sunt plătiți dacă reciclează. Studentă: „Super idee! Măcar pentru bani să o facem!” / „Efort mare din partea consumatorului. Nu toată lumea e dispusă să-l facă” / video
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Oamenii care nu vor să recicleze au o veșnică întrebare: „Eu de ce să sortez deşeurile dacă tot sunt răsturnate la grămadă într-o maşină de gunoi?”

România a adoptat Sistemul de Garanție – Returnare la finalul lunii noiembrie 2023, așa că echipa DC News TV a ieșit pe străzile Bucureștiului pentru a vorbi cu oamenii despre stadiul reciclării în România. În plus, am dorit să le aflăm opinia despre eficiența unui astfel de sistem, în contextul în care România se află la coada clasamentului țărilor din Uniunea Europeană când vine vorba de colectarea selectivă.

Unul dintre tinerii din reportaj a spus că este un efort mare să reciclezi corect, dar totuși o face, doar că, în opinia sa, există o problemă:

„Este o inițiativă bună. A fost adoptată într-o mare parte din Europa. Aș susține creșterea „taxei”, creșterea prețului de returnare. În Germania este o treime din prețul produsului. Sunt pro. Noi avem o problemă gravă cu reciclarea. În primul rând, majoritatea mașinilor de gunoi care ar trebui să ia deșeurile reciclate nu le reciclează. Eu le reciclez. Este un efort extraordinar. Înainte de a sorta, trebuie să cureți ambalajele. Este foarte mult efort venit din partea consumatorului, efort pe care nu toată lumea este dispusă să-l facă. Atunci când o faci totuși, vezi că în aceeași mașină de gunoi ajunge și fracția umedă, ajunge și fracția uscată, ajunge și carton, dar ajunge și sticlă. Reciclarea este făcută degeaba. Am încercat să vorbesc cu gunoierii, dar mi-au spus că așa le-au zis șefii să facă”, a zis un tânăr. 

Precizăm că la staţiile de sortare, deşeurile colectate selectiv se mai iau încă o dată la mână. Mai pe scurt, nu reciclați degeaba! 

O studentă ne-a zis că Sistemul de Garanție – Returnare este de interes mai ales pentru tinerii la început de drum.

De acum vom plăti o garanție de 50 de bani când vom cumpăra de la magazine o băutură și vom primi apoi acei bani înapoi după ce vom returna ambalajul.

„Cred că este o super idee. Dacă nu vrem să facem ceva pentru sănătatea noastră și pentru natură, măcar pentru bani să facem. Ca student este important orice 50 de bani. Cred că o să meargă”, a zis studenta.

O altă tânără a spus că ea crede că gunoierii își fac treaba: „Selectăm gunoiul. Când vine mașina de gunoi, le ia și le duce direct selectate”.

La returnare, eticheta trebuie să fie vizibilă și intactă pentru că aceasta va avea imprimate simbolul SGR și codul de bare specific. În lipsa acestor elemente de identificare, ambalajele nu beneficiază de garanție și nu pot fi preluate prin Sistemul Garanție-Returnare.

Urmăriți reportajul realizat de echipa DC News TV formată din Antoniu Iuriciuc și Narcis Neagoe în videoclipul alăturat:

Youtube video image

 

În primele săptămâni nu prea vom găsi multe ambalaje SGR, fiindcă mai sunt multe băuturi pe stoc, în ambalaje non-SGR. Este de așteptat ca ambalaje SGR să apară mai întâi la fresh-uri și pe băuturi cu termen scurt de garanție. Vom începe să simțim o diferență din ianuarie sau februarie, iar din vara lui 2024 toate ambalajele vor fi în SGR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel