Românii sunt îngenunchiați de facturile uriașe! Urmează încă o lovitură de la furnizori
Data publicării:
Autor: Dana Mihai
WhatsApp
Românii sunt îngenunchiați de facturile uriașe! Urmează încă o lovitură de la furnizori / foto pexels Luca Nardone
Românii sunt îngenunchiați de facturile uriașe! Urmează încă o lovitură de la furnizori / foto pexels Luca Nardone
Dacă guvernanţii nu vin urgent cu o soluţie, din aprilie situaţia va fi mult mai gravă. Furnizorii de gaze cer prețuri de 5 ori mai mari din aprilie.

În timp ce oamenii, sunt pur si simplu disperati, guvernul încă strânge propuneri pentru a găsi o soluţie. Liderii coaliţiei s-au reunit într-o şedinţă marți, fără să ajungă însă la un consens.

Cu toate acestea consumatorii primesc oferte la costuri exorbitante la gaze. Un bărbat din Braşov a primit, pentru perioada începând cu 15 aprilie, o ofertă cu un tarif la gaze de 0,69 lei pe kwh, adică de cinci ori mai mare faţă de acum un an.

Scumpirile sunt uriaşe, arată o analiză a Asociaţiei pentru Energie Inteligentă, care arată clar cum au evoluat preţurile medii la gazele naturale pentru populaţie.

VEZI ȘI: Nicolae Ciucă, întâlnire cu reprezentanții din domeniul energiei

Dacă în 2019 preţul mediu pe Mwh era de 138 lei, în 2020 a ajuns la 134 de lei, iar în 2021 a crescut la 190 de lei.

Aproape o treime din români erau deja la limita sărăciei

Previziunile pentru 2022 sunt ca preţul să urce - iată - aproape de 300 de lei. Cu măsurile de reducere a TVA, s-ar ajunge la 260 de lei, adică dublu faţă de 2020. Specialiştii spun că sperata scădere a preţului la gaz este posibil să o întâlnim abia în 2023.

Dumitru Chisăliță a explicat ce se poate face de la 1 aprilie.

"Nu se poate face o reglementare de la 1 aprilie a pieţei de gaze şi electricitate pentru că nu mai există cantităţi libere de contract, ca atare nu prea mai ai ce reglementa. Ai putea să forţezi lucrurile să anulezi nişte contracte, ceea ce este foarte complicat şi foarte periculos”, a explicat Chisăliță.

Totodată, expertul susține că o astfel de reglementare ar putea determina o serie de efecte negative în lanţ, precum declanşarea unor infringementuri din partea Comisiei Europene, în urma cărora România va plăti penalităţi, precum şi îngheţarea investiţiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel