Românii se simt în nesiguranță, după ce drona rusească a pătruns 30 km pe teritoriul țării. "Poate să-ți stea inima" - VIDEO
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Românii se simt în nesiguranță din cauza incidentelor militare de la granița țării noastre.

VEZI ȘI: Marcel Ciolacu: Dacă vreo dronă este trimisă să lovească o ţintă pe teritoriul României, va fi doborâtă

După ce în ultimii doi ani mai multe resturi de drone au fost găsite pe teritoriul României, recent, o altă dronă a invadat spațiul aerian timp de 30 de minute, sub atenta monitorizare a avioanelor F-16 din dotarea Armatei Române. Acest lucru a ridicat un mare semn de întrebare asupra legislației în vigoare care, cel puțin teoretic, nu permite României să doboare astfel de aparte ce conțin explozibil și care pot cauza o tragedie.

Părerile experților

În acest context, DC NEWS TV a realizat un reportajul video în care abordează această temă, vorbind și cu specialiști pentru a înțelege mai bine amploarea fenomenului nesiguranței în contextul incidentelor recente.

Astfel, analistul militar Tudor Curtifan, redactor-șef al site-ului DefenseRomania.ro, a spus câteva cuvinte despre ce înseamnă această violare a spațiului aerian și la ce să ne așteptăm din punct de vedere al legislației.

"Sunt câteva chestiuni importante de subliniat. În primul rând nu există apărare antiaeriană, niciun stat NATO sau non-NATO care ar putea să facă față sau să identifice o violare a spațiului teritorial și să răspundă la această violare dacă ea se întâmplă preț de câteva minute sau doar de câteva secunde, asta e foarte important de menționat. De data aceasta s-a identificat drona, drona a zburat pe teritoriul României preț de 30 de minute, deci la o adâncime de peste 30 de kilometri și a fost monitorizată de două avioane F-16. Deci de data asta suntem într-o cu totul altă paradigmă pentru că dronele au intrat și au fost monitorizate. Întrebarea e de ce nu au fost angajate, adică doborâte. Deoarece ne lovim de aceeași chestiune a cadrului legislativ", a declarat Tudor Curtifan.

Ce spun românii

 

Jurnaliștii au luat și pulsul străzii prin interviuri de tip vox populi. Astfel, mulți români par a fi de acord cu faptul că legea trebuie schimbată.

"Să vadă ce se întâmplă (politicienii români n.r.), de ce se întâmplă așa ceva pe teritoriul nostru. Să te trezești trei dimineața să primești un mesaj din ăla, poate să-ți stea inima. Hai că acum a fost o dornă, dar poți să știi ce se poate întâmpla mai mult?", a spus un bărbat.

"Totuși armata va interveni dacă va vedea că aceste drone cum sunt direcționate au intenție să lovească ceva pe teritoriul României. Multe legi sunt depășite. Urgent trebuie îmbunătățite legile", a spus un alt bărbat.

Vezi reportajul video pe DC NEWS TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel