Românii se pot vaccina cu a patra doză împotriva SARS-COV2
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie creată de Nataliya Vaitkevich, de la Pexels
Fotografie creată de Nataliya Vaitkevich, de la Pexels
Românii se pot vaccina acum şi cu a patra doză împotriva SARS-COV2, anunţă Ministerul Sănătăţii. 

"Administrarea dozei a 4-a de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech este posibilă, după recomandările EMA și ECDC.

Începând din 16 mai 2022, în centrele de vaccinare și în cabinetele de medicină de familie se poate efectua, la cerere, cea de - a patra doză de vaccin Comirnaty - Pfizer BioNTech. 

Pot solicita vaccinarea cu doza a 4-a  persoanele  peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu 3 doze de vaccin de tip ARN mesager.

Vaccinarea cu doza a 4-a se poate efectua la minimum 4 luni după efectuarea celei de a 3-a doze.

Se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani. 

Dovada vaccinării cu doza a 4-a va fi reprezentată de adeverința de vaccinare, generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări, sau de certificatul digital.", transmite Ministerul Sănătăţii. 

Conform sursei citate, românii care nu au toate cele trei doze cu ARN Mesager (ex. două doze Astra Zeneca, o doză ARN Mesager) pot face a patra doză. Aceasta nu este, însă, recomandată celor care s-au vaccinat doar cu Johnson. 

CNCAV se desființează. Andrei Baciu, explicații. Cine va prelua campania de vaccinare

Ministerul Sănătății a elaborat un document din care reiese faptul că CNCAV ar putea fi desființat, iar atribuțiile și implementarea unui nou mecanism de coordonare a imunizării anti-Covid-19 vor fi preluate de minister în corelare cu Programul național de Vaccinare.

“Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) își încetează activitatea în termen de 15 zile de la data prezentei hotărâri de guvern”, arată documentul.

Este necesară implementarea unui nou mecanism de coordonare a activităților de vaccinare de către Ministerului Sănătății, în corelare cu activitățile derulate în cadrul Programului Național de Vaccinare.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și preşedinte al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), a explicat motivele pentru care se desființează comitetul. 

”Când a fost înființat Comitetul a fost vorba de o campanie națională pentru vaccinarea împotriva noului coronavirus, în care au fost implicate mai multe ministere, instituții și actori locali. A fost nevoie de un astfel de comitet pentru a asigura accesul populației la vaccinare. Toate acestea au avut rolul desfășurării campaniei de vaccinare. A fost vorba de 11 mii de transporturi pentru 17 milioane de doze de vaccin administrate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel