Data actualizării:
Data publicării:

Românii scapă de dosarul cu șină și copiile după diverse documente. Legea a intrat în vigoare. Ce trebuie să știi

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)

Românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte dosarul cu șină și tot felul de copii după diverse acte, în relația cu statul.

"După cum știți, simplificarea procedurilor administrative și a proceselor birocratice sunt două obiective importante, constante ale Partidului Național Liberal, regăsite în programele politice ale partidului dar și în acțiunea ministerelor care au avut responsabilități în acest domeniu. Nu în ultimul rând, în atenția parlamentarilor noștri care au avut și o inițiativă în acest sens.

Legea nr.9 din 2023 reprezintă un rezultat concret al acestor programe și al acestor eforturi parlamentare ale colegilor noștri și prevede un număr de măsuri concrete și obligații clar definite pentru instituțiile statului, cu scopul de a se apropia de cetățean, de a simplifica procedurile birocratice, de a face pași spre digitalizarea Serviciului Public Administrativ. Detalii tehnice privind acest proiect ne va oferi domnul deputat Tuță și de asemenea, ne va oferi domnul ministru Burduja. 

Aș vrea doar să exemplific 2-3 astfel de măsuri foarte importante, aș putea spune chiar revoluționare pentru administrația românească, precum interdicția de a solicita cetățeanului avize emise de către alte autorități. Obligația instituțiilor publice de a pune la dispoziția cetățeanului acte oficiale, în format electronic, dacă acesta își manifestă voința în acest sens. Interdicția de a solicita copii, duplicate, în format letric, materializat pe hârtie, și în general, obligații care vor contura mai bine procesul de digitalizare început în administrația românească.

Este un obiectiv, nu numai al PNL, al miniștrilor liberali, ci și al Guvernului României, motiv pentru care mă aflu aici, și vom continua pe această linie până când aceste proceduri vor deveni un  exercițiu mult mai facil pentru cetățean și vom alinia standardele de debirocratizare și digitalizare din administrația românească, la tot ceea ce se întâmplă la nivel de vârf, în lume, în democrațiile dezvoltate.

Aș vrea să abordez, de asemenea, în scurta mea intervenție și o chestiune pe care dumneavoastră, presa, ați dezbătut-o, și anume că această lege nu ar fi, la modul concret, aplicată de către instituții, subliniind în primul rând faptul că ea a intrat în vigoare pe data de 4 Iulie și instituțiile au la dispoziție 30 de zile pentrui a se organiza în acest sens.  Pot să vă anunț că, în calitate de ministrul al Afacerilor Interne, voi transmite o scrisoare circulară către toți prefecții, pentru a lua măsurile în limita competențelor legale, de a invita și a observa modul în care instituțiile publice, instituțiile statului, aplică această lege. Ea conține drepturi clar definite pentru cetățean și nu este în logica Ministerului Afacerilor Interne ca aceste drepturi să fie ignorate.

Vom monitoriza, supraveghea modul în care se aplică această lege și tema, dacă este necesar, va fi adusă în atenția Guvernului", a spus Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.

Romaniafaradosar.ro, instrument pentru cetățeni

"Așa cum bine stiti Legea 9/2023 are două componente fundamentale: interzicerea copiilor și interzicerea dosarului cu șină. Aceste elemente au fost gândite împreună pentru că servesc unui scop comun: simplificarea administrației românești. Aceste interdicții de care vorbea și domnul vicepremier vin la pachet cu alternative electronice care vor permite cetățeanului sa transmita pe adresa de email a instituției toate documentele solicitate. Așadar România în original și România fără dosar au menirea de a genera o schimbare profundă la nivelul administrației, au menirea de a elimina rolul de postas pe care cetățeanul îl făcea între instituțiile statului. 

Sunt convins că acest lucru va avea efectul bulgărelui de zăpadă, odată ce numărul cetățenilor implicați va crește. Cetățenii implicați sunt extrem de necesari și utili în aplicarea oricărei legi din România. Însă, când vine vorba de relația dintre cetățean și stat cu atat mai mult este nevoie de implicarea acestuia. Administrația trebuie sa inteleaga ca în centrul preocupării este cetățeanul si nici decum instituția. Această birocrație trebuie eliminată categoric din preocupările administrației dar acest lucru este posibil doar dacă eliminăm birocrația din starea mentală a tuturor functionarilor publici. Sensul legilor România în original și România fără dosar este sa facă pași decisivi, pași suplimentari în direcția de debirocratizare  cu mintea deschisa si mai ales cu buna credinta. Însă, ca o lege sa fie aplicată este nevoie ca oamenii, cetățenii din România să o cunoască.  

Acesta este și motivul pentru care împreună cu ceilalți inițiatori am creat un site: romaniafaradosar.ro, este un site extrem de simplu pe care îl vom folosi ca un instrument pentru cetățeni, care au acces rapid la lege și le este prezentată categoric legea, pot sa comunice instituțiilor publice în cazul in care se solicita copii sau documente sau celebrul dosar cu sina. În momentul în care se întâmplă acest lucru ei au posibilitatea de a sesiza instituția Prefectului cu un mesaj predefinit, selectând județul în care s-a întâmplat acest lucru și când apasă pe sesizare se deschide automat aplicația de transmitere a unui email în care este predefinita solicitarea. 

De asemenea, pe site-ul Romaniafaradosar.ro, ne-am gandit ca acest instrument să fie util și pentru administrația publică. Cei care lucrează în administrația publică și întâmpină dificultăți, pentru că sunt situații nenumărate în care cineva din administrația publică chiar are nevoie de un document suplimentar există mai sus un număr de whatsapp la care ne pot scrie, iar echipele noastre vor găsi cea mai bună soluție pentru a fi în avantajul cetățenilor", a spus deputatul George Tuță.

"Legea a plecat de la un cetățean"

"Este o zi importantă, pe care am așteptat-o timp de șase luni de zile, pentru că legea a fost promulgată în 4 Ianuarie 2023 și s-a potrivit să se numeroteze cu 9, Legea 9/2023. Este și o lege nouă pentru toți românii și o lege care are ca ax central liberatatea, valoarea fundamentală a PNL.

Când discutăm despre lupta împotriva birocrației, discutăm de lupta pentru liberatate. Când discutăm de lupta împotriva funcționarului care te primea la ghișeu și când ajungeai, în sfârșit, bucuros, cu dosarul cu șină, probabil, te trimitea după copie după buletin, în general la xeroxuri din incinta instituției, unde câțiva antreprenori creativi te jupuiau de câțiva lei pentru o copie xerox sau pentru un act emis tot de statul român.

De altfel, să știți că legea a plecat de la un cetățean, și vreau să-i mulțumesc pe această cale, a venit în audiență la mine. Exista legea Tuță, care practic a instituit interdicția solicitării de copii după acte emise de statul român, la nivel central, Ministere, Agenții , Autorități. Omul acesta se confruntase cu o situație la nivel local în care chiar asta s-a întâmplat și probabil că s-a întâmplat milioanelor de români, în lupta cu birocrația, de fapt, în lupta de a-și rezolva diverse probleme punctuale. 

Ajuns la ghișeu, după o coadă de o oră, acolo un funcționar amabil i-a cerut o copie după buletin și a fost trimis la xeroxul de la colț, a luat coada de la capăt. Apoi, ne-am apucat de treabă, și vreau să-i mulțumesc consilierului meu, Andrei Popa, care a redactat textul inițial al propunerii legislative și co-inițiatorilor George Tuță, Diana Morar, Gabriela Horga, precum și celorlalți parlamentari care au susținut acest proiect legislativ. 

El a vizat, inițial, exact interzicerea copiilor după acte emise la nivel național, la nivel local, județean, Primării, CJ, dar și de alte instituții care fac practic un serviciu public, Universitățile, de exemplu, sau companiile de utilități, apă, canal, energie, etc.

"Nu se mai pot solicita copii după acte"

Deci, începând cu ziua de ieri, nu se mai pot solicita copii după acte, la niciuna dintre aceste instituții, nivel național, central și alte instituții. De asemenea, în procesul legislativ, domnul Tuță și doamna Simona Bucur Oprescu de la PSD, au depus un amendament foarte apreciat care a interzis, explicit, prin lege, dosarul cu șină și forma finală a legii include, bineînțeles, acest amendament care interzice dosarul cu șină și cred că orice alte produse de papetărie, care sunt solicitate cetățenilor.

Ce-i mai important de reținut este că această lege nu va funcționa decât dacă fiecare român își va cere drepturile, așa cum a spus George Tuță de la prima lui inițiativă legislativă care a interzis copiile la nivel național, pentru că ea nu are sancțiuni pecuniare pentru cei care o încalcă dar, legea este lege și prin intermediul acestei platforme, și îl felicit pe colegul meu George Tuță pentru inițiativă și pentru implementarea acestui proiect. Româniafărădosar.ro, ajută cetățenii să-și ceară acest drept. Funcționarii care încalcă legea comit un abuz, ei pot fi cercetați disciplinar și pot fi cercetați disciplinar iar abuzul săvârșit cu intenție se pedepsește și într-un alt registru, la care sper să nu ajungă nimeni, registrul faptelor penale.

Deci, nu este o lege care nu se poate implementa, nu este o lege care nu se va implementa, ba se va implementa cu mare succes, cu această condiție care va fi pus în situația de a-i fi încălcate drepturile, și le cere! Sesizează instituțiile abilitate, care au obligația să urmărească faptul că acel funcționar este sancționat. Tot acest demers, sigur, este un pas spre transformare digitală, spre simplificarea vieților noastre, sunt și alții pe care noi i-am făcut la Ministerul Digitalizării, sunt convins că domnul ministru Ivan îi va continua.

 Aș menționa doar cazierul judiciar online, care a fost și este un mare succes, și faptul că sunt peste 100 de mii de români, cu siguranță, astăzi, spe 150 de mii care și-au eliberat cazier judiciar online, spune ceva, spune că era nevoie de asta pentru cetățeni și că este un serviciu public la mare cerere. 

"Aplicația RoeID rezolvă un drum la ghișeu"

De asemenea, aplicația RoeID, pe care vă rog s-o promovați în continuare, pentru că ea rezolvă un drum la ghișeu în care un funcționar ne elibera utilizator parolă, un set de credențiale, ca ulterior să putem accesa anumite servicii online.

Acel drum nu mai este necesar în momentul acesta pentru că avem identitate digitală, durează foarte puțin, este o procedură de înregistrare simplă și orice român ar trebui s-o parcurgă și să beneficieze de serviciile ghișeului.ro, prin intermediul aplicației RoeID, aplicație de identitate digitală.

De altfel a mai rezolvat o problemă această aplicație, și anume, milioane de români din diaspora, care nu au cont bancar în România, pot să acceseze platforama Ghișeul.ro, în premieră. Până acum nu se putea, tocmai pentru că funcționarul bancar era folosit ca o modalitate de autentificare, de verificare a identității celui care voia să acceseze platforma Ghișeul.ro. Încă o dată, vreau să-i mulțumesc domnului chestor Tuță și tuturor colegilor care au susținut această inițiativă", a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel