Românii, printre europenii care pleacă cel mai puţin în concediu
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Un studiu Eurostat arată că România este printre ţările cu cetăţenii care pleacă cel mai puţin în concediu. 

România şi Bulgaria se clasează pe ultimele locuri din Uniunea Europeană în privinţa numărului de persoane care pleacă în concediu. În ţara noastră, proporţia este de aproape 27% faţă de media europeană, de aproape 56%.

Sunt doar câteva date care pot fi consultate foarte uşor printr-o aplicaţie lansată de Eurostat. Se numeşte "My country in a bubble", în traducere "Ţara mea într-un balon" şi poate fi utilizată lesne de toate persoanele, indiferent de vârstă, pentru a descoperi informaţii despre ţara în care trăiesc. 

Aplicaţia este structurată pe trei domenii. Primul cuprinde date despre populaţie, iar aici vedem că vârsta medie în România este de 44 de ani, la fel ca media europeană. Copiii sub 14 ani reprezintă 16%, ceva mai bine ca media europeană de 15%, populaţia de peste 65 de ani reprezintă 20% faţă de media europeană de 21%, însă, la capitolul speranţă de viaţă, România are printre cele mai slabe cuantificări: 73 de ani, depăşită doar de Bulgaria, 71 de ani, în condiţiile în care media europeană este de 80.

Tot aici vedem numărul tinerilor de sub 25 de ani care nu sunt angajaţi. Din nou, România este printre ultimele state, locul 4 negativ, cu 23% în condiţiile în care media europeană este de 15%. O rată mai mare se găseşte doar în Italia, Spania şi Grecia. Când vine vorba de populaţia aflată în risc de sărăcie, vedem că în ţara noastră acest risc este cel mai apăsător din spaţiul comunitar, 34%, în timp ce media europeană este de 22%, scrie Rador. 

Românii îşi aglomerează vacanţele vara 

Aproape 60% dintre angajaţii români îşi aglomerează vacanţele pe timpul verii şi îşi rezervă între 5 şi 10 zile libere în această perioadă, arată un sondaj realizat de o platforma de recrutare online.

"Perioada verii este asociată în mod tradiţional concediilor, iar traficul de la graniţe confirmă acest lucru. Astfel, în ziua de 12 august a fost înregistrat recordul acestui an, de aproximativ 600.000 de oameni care au intrat sau ieşit pe teritoriul ţării noastre, potrivit datelor Poliţiei de Frontieră. Sărbătoarea legală de pe 15 august, care a fost într-o zi de marţi, a permis multor angajaţi români să facă punte cu zilele de weekend şi să se bucure astfel de mai mult timp liber. În plus, aproape 60% dintre angajaţi aşteaptă vara pentru a-şi plănui concediul şi îşi rezervă între 5 şi 10 zile libere în această perioadă", reiese din cel mai recent sondaj bestjobs, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel