Data actualizării:
Data publicării:

Românii pot avea o a doua Deltă, dacă obligă Guvernul să acționeze - GALERIE FOTO

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Un eșec al epocii Ceaușescu oferă o nesperată șansă românilor. În capitala țării a fost creat un spațiu care ar putea deveni o atracție turistică de nivel european și ar da o nouă dimensiune orașului București. Însă, Parcul Național Văcărești este amenințat de interese imobiliare și asaltat de gunoaie sau braconieri. Chiar dacă nu este, strict după definiție, o deltă, denumirea s-a încetățenit. Cu o investiție minimă, o zonă asemănătoare celei create de Dunăre, la vărsare, poate fi păstrată la cinci kilometri de Piața Universității.

Ministerul Mediului are obligația de a declara Parcul Natural Văcărești zonă protejată. Interesul nu este unul local, chiar dacă bucureștenii vor profita în primul rând de plămânul verde din zona de sud a orașului. Parcul Natural Văcărești va aparține patrimoniului național, așa cum aparțin și alte zone umede din țară.

Luptă cu nepăsarea autorităților! Declanșează o reacție la nivelul guvernului! Cere parlamentarului tău se se implice! Semnează petiția "Protejați Delta Văcărești!".

Criza a salvat natura de buldozere

"Una dintre cele mai mari investiţii anunţate în Capitală la începutul anilor 2000 a fost cea de la Lacul Văcăreşti. Un investitor australian, Tony Michael, intenţiona să construiască un megacomplex de divertisment, cu hipodrom, terenuri de golf, piscine, hoteluri şi restaurante, toate în valoare peste un miliard de dolari. Guvernul a concesionat pe 49 de ani terenul aferent investiţiei, dar a aflat că investitorul nu e dispus să aloce nici un ban pentru proiect şi, mai mult, a fost expulzat din ţară pentru şedere ilegală", scria România Liberă.

Început în 1988, de către regiumul Ceaușescu, în cadrul amenajării complexe a Dâmboviței, obiectivul Văcărești era unul de utilitate publică, având rol ecologic, de control a inundațiilor, și agrement. Casele modeste au fost rechiziționate și demolate, iar un dig de beton a izolat Lacul Văcărești și terenurile din jur. Proiectul nu a fost finalizat, după căderea lui Ceaușescu, dar natura și-a cerut drepturile. Apa din izvoarele naturale și cea pluvială a creat o "deltă" în miniatură, iar animalele sălbatice au populat-o.

Terenurile din Parcul Natural Văcărești, speculate imobiliar

Anunțurile, lipite pe stâlpi sau publicate pe internet, tentează investitorii. Foștii proprietari doresc despăgubiri, sau vor să vândă la prețuri... de Capitală. După criza imobiliară, prețurile au mai scăzut, dar nu și interesul vânzătorilor. Autoritățile locale sunt confruntate cu mitinguri și, probabil, presiuni uriașe pentru a transforma zona într-un cartier de vile. "Particular vand 2 terenuri in "delta" Vacaresti intravilane in suprafata de 2100 mp (45mx48m) si 900 mp (28mx30m) numar postal Splaiul Unirii . Terenurile sunt situate in partea de Sud a Municipiului Bucuresti in fosta albie a Lacului Vacaresti sector 4 si au oportunitate de investitie in fostul Lac Vacaresti. Terenurile au Carte Funciara-intabulare, documentatie cadastrala, rol fiscal, impozit achitat la zi. Pret negociabil 849 Euro/Mp." Ultima actualizare, din 2013, arată un preț cerut de 550 euro/mp. Chiar dacă nu s-a și oferit atât pe un teren pe care nu se poate construi, legal, speranțele înfierbântă mintea ofertanților. Statul, ca de obicei, preferă situațiile încurcate: nici nu-i despăgubește pe proprietarii demolați de Ceaușescu, nici nu eliberează autorizații de construcție, nici nu face ceva pentru a proteja zona. Braconierii o exploatează intens, în vreme ce alții aruncă gunoaie.

Lacul Văcărești este o investiție a românilor, proprietate publică a statului

În 2014, Salvați Delta a propus recuperarea obiectivului de utilitate publică, sub o nouă formă, adaptată cerințelor orașului. Se solicită Ministerului Mediului înființarea unui Parc natural, păstrând rolurile propuse de specialiști, în 1988:

- Agrement, dar și educație, cercetare, turism;
- Ecologic plus conservarea biodiversității și generarea unui micro-climat;
- Controlul inundațiilor, prin preluarea apelor pluviale. În lume există numneroase exemple de amenajare a așa-numitelor "Storm water parks".

De ce trebuie salvată Delta Văcărești?

Ar fi prima dată când se face o "retrocedare" către natură. Aproape190 ha vor rămâne verzi, după ce 1700 ha "confiscate" orașului, în ultimii 24 de ani, fiind transformate în edificii și suprafețe betonate.

Parcul Natural Văcărești este ultima mare suprafață verde disponibilă, cu care ne putem apropia de obiectivul minim în UE de a avea 26 mp de spațiu verde/locuitor.

În zona Văcărești există o suprafață mare de teren disponibilă pentru proiecte publice.

Complexul este amplasat pe axa naturală ce traversează orașul în diagonală, de-a lungul Dâmboviței.

Este nevoie de noi parcuri, în special în sudul orașului.

De asemenea, se solicită identificarea și protecția peisajelor valoroase și eliminarea riscului de pierdere a ultimelor rezerve existente, prin suprasolicitarea terenului, în favoarea dezvoltarii intensive și altor funcțiuni.

Toate acestea sunt elemente ale proiectului de strategie "București 2035", prima încercare de a oferi o viziune acestui oraș, cu planuri de acțiune dedicate urbei și locuitorilor săi.

De ce parc natural?

Tendința pe plan mondial este readucerea naturii și biodiversitatii în orașe, cu beneficii majore pentru sănătatea populației. Copii au nevoie de acces la natură adevărată, nu la "gazonul " dintre cluburi și mall-uri. Bucureștiul a rămas singurul oraș important fără arii naturale protejate. În zona Văcărești se întrunesc toate condițiile pentru un parc natural. Un ecosistem robust deja există.

Ar fi o crimă să betonăm o zonă umedă, în contextul în care orașele lumii restaurează și conservă astfel de zone. Proiectul Văcărești este deja de notorietate mondială, mai multe organizații, gen RAMSAR, WWF, WLI, solicitând Guvernului să protejeze această arie naturală. Directivele europene și acordurile internaționale impun măsuri pentru susținerea terenului în mod adecvat, prin conservare și protecția sistemelor naturale, fără amplificarea substituirii acestora cu ecosisteme artificiale, ca și păstrarea și conservarea zonelor umede existente și amenajarea malurilor, oglinzilor și fronturilor cu deschidere la apă.

Ce ar realiza românii dacă vor câștiga lupta cu indolența autorităților

Apel către Ministerul Mediului și Guvernul Ponta

Instituirea regimului de arie protejată pentru Parcul Văcărești este prioritară în raport cu orice alte obiective. Conform legii ariilor protejate, acest regim se stabilește indiferent de destinația terenului și de deținător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel