Românii plâng pe Facebook, polonezii mută decisiv în Anglia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Mii de polonezi sunt așteptați joi, 20 august, la cea mai mare grevă a muncitorilor imigranți din Anglia. Protestul este o reacție la acuzațiile britanicilor, care se plâng în ziare și pe internet de problemele aduse de imigranți.  

Potrivit The Independent, greva nu are sprijinul sindicatelor, fiind lansată de Polish Express, un site al diasporei poloneze în Marea Britanie. Acesta a pregătit pentru protestatari tricouri roșii cu mesajul ”Destul!Nu ne mai blamați!”. Vrem să arătăm că imigranții fac parte din Marea Britanie, că suntem aici și suntem importanți, a spus editorul ziarului, care susține că ideea protestului a venit de la un cititor.

Românii au reacționat din fotoliu, la o provocare similară. Ziarul Gandul a lansat o campanie pe internet, ”Why don’t you come over?”, invitându-i pe britanici să cunoască frumusețile României. Campania a stimulat fibra națională, în țară și în diaspora, a adus share-uri sau like-uri ziarului, pe Facebook, și…cam atât.  

Fără imigranți, Marea Britanie intră în criză

Comunitatea poloneză din Anglia depășește 680,000 de oameni, dintre care 500.000 lucrează în construcții, asistență medicală și catering. Reacția polonezilor vine după ce discursul anti-imigrație al autorităților și presei s-a amplificat, odată cu escaladarea tentativelor de forțare a Eurotunelului, de către valuri de migranți din Calais.

Părerile asupra grevei sunt împărțite în comunitatea poloneză. Unii lideri au susținut că ar trebui folosite măsuri pozitive, cum ar fi donarea de sânge, pentru a atrage sprijinul comunității. ”Greviștii” nu vor renunța, considerând că englezii trebuie să afle că migranții îi ajută în domenii cheie.

O treime dintre angajații din sectorul alimentar, sau de distribuție sunt muncitori străini, la fel ca în agricultură sau industriile manufacturiere. Situația este similară în spitale: o treime dintre medici și 40% dintre asistente sunt imigranți în Marea Britanie. Fără ei, sistemul s-ar prăbuși.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel