Data actualizării:
Data publicării:

Românii își restrâng cheltuielile și pun bani ”pentru zile negre”. Cercetarea care arată cum ne-am schimbat

Autor: Liana Ganea | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Suntem tot mai atenţi la portofel şi avem grijă să punem şi deoparte pentru zile negre.

În contextul incertitudinilor și perspectivelor pesimiste, românii au început să pună bani deoparte. Aproape jumătate dintre români şi-au restrâns cheltuielile, iar procentul celor care obişnuiesc să pună bani deoparte a crescut semnificativ faţă de anul trecut, informează RADOR. Practic, oamenii şi-au adaptat comportamentele financiare în contextul creşterii accelerate inflaţiei, a preţurilor în general şi mai ales a tarifelor la utilităţi din ultimele luni, este principala concluzie după ediţia 2022 a studiului "Money matters" - Banii contează - realizat în vară de Erste Group, în ţări din Europa Centrală şi de Est. 

Datele cercetării relevă că peste trei sferturi dintre românii intervievaţi strâng banii în prezent pentru potenţiale urgenţe şi cheltuieli neprevăzute, în timp ce 74% economisesc pentru a avea o rezervă de bani pentru sine sau pentru familie, ambele motive fiind în creştere cu opt puncte procentuale faţă de anul trecut. De asemenea, unul din patru români pun bani deoparte în dorinţa de a investi în educaţia şi pregătirea lor profesională, faţă de numai 16 procente, anul trecut.

Datele studiului au mai scos în evidenţă faptul că 64% dintre români declară că au fost afectaţi de inflaţie, iar 38 de procente cred că situaţia lor financiară s-a deteriorat în ultimul an, procentul fiind dublu faţă de 2019. Românii economisesc în medie 351 de lei pe lună, cu 42 de lei mai mult decât în 2021 şi numai o treime pun bani deoparte pentru bătrâneţe, mai relevă analiza. În sfârşit, 61% dintre respondenţi consideră că educaţia financiară intră în atribuţiile şcolii şi ale altor instituţii de învăţământ, 56 de procente cred că este responsabilitatea părinţilor şi a familiei, iar 45%, a băncilor şi altor instituţii financiare.

La saltea sau la ciorap

Cash-ul rămâne modalitatea preferată de economisire, cu o pondere de circa 47% - în scădere însă față de trimestrul trecut, urmând plasamentele la bănci - cu o pondere de 43,7%, în contextul în care valuta și conturile curente au o pondere de peste 2 ori mai mare decât depozitele. În ceea ce privește îndatorarea, 6 din 10 respondenți au contractat credite, iar dintre aceștia, 40% s-au împrumutat pentru casă. Pentru marea majoritate, plata ratelor nu ar trebui să ridice probleme, peste 60% dintre respondenții cu credite declarând că serviciul datoriei reprezintă mai puțin de 25% din veniturile lunare. Întrebați dacă au avut dificultăți la plata ratelor, 55% dintre respondenți au negat acest lucru, iar alți 34% au spus că li s-a întâmplat uneori, arată un studiu realizat online de Finzoom, pe un eșantion de aproape 1.400 de respondenți din toată țara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 60,3% dintre respondenți sunt salariați, 44,2% au declarat venituri între 2.500 lei și 5.000 de lei, iar aproape jumătate – 46,9% - sub 2.500 de lei lunar, 38,1% dintre cei chestionați  au vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani, 36% au studii superioare și puțin peste 13% studii postuniversitare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel