Data publicării:

Românii din diaspora, primii la urnele de vot. Aproape 7.000 de persoane votează prin corespondență

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

950 secții de votare sunt organizate în afara României, iar votarea la alegerile parlamentare se desfășoară timp de două zile, mâine și duminică, de la 7:00 la 21:00 (ora locală).

Românii din afara țării sunt așteptați sâmbătă și duminică la urne, pentru a-și desemna reprezentanții în noul Legislativ, votarea desfășurându-se în cele 950 de secții organizate în străinătate.

Cetățenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reședința legal stabilite pot vota prin corespondență sau în cadrul secției de votare din țara de domiciliu sau reședință. Exercitarea dreptului de vot de către cetățenii din diaspora nu este condiționată de înscrierea acestora în Registrul electoral.

Potrivit site-ului Autorității Electorale Permanente, 6.840 de persoane s-au înregistrat pentru a-și exercita dreptul de vot prin corespondență la scrutinul din 1 decembrie.

Cele mai multe cereri de vot prin corespondență au fost depuse de românii din Marea Britanie (1.544), Germania (1.359), Elveția (524), Țările de Jos (462). Urmează Franța, Spania, Belgia și Italia și SUA.

Totodată, au depus cereri pentru a vota la parlamentare la o secție 6.067 de alegători. Cele mai multe cereri au venit de la românii din Țările de Jos (1.512), Marea Britanie (987), Germania (643), Franța (421) și Italia (410).

Cine poate vota în străinătate la parlamentare

Pot vota în străinătate la alegerile parlamentare cetățenii români care îndeplinesc următoarele condiții:

* au domiciliul sau reședința în străinătate;

* au vârsta de cel puțin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv;

* nu au fost puși sub interdicție sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Cetățenii români cu domiciliul în străinătate își pot exercita dreptul de a alege la secțiile de votare organizate în străinătate, în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu; pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu; pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Românii cu reședința în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, însoțite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, documentele care atestă reședința în străinătate sunt:

* pentru cetățenii români care dețin și cetățenia statului de reședință, documentele de identitate eliberate de autoritățile locale ale statului de reședință (carte de identitate, pașaport, certificat de naturalizare/cetățenie etc.);

* documentele speciale emise cetățenilor români angajați ai misiunilor diplomatice/oficiilor consulare și ai organizațiilor internaționale cu sediul în străinătate, precum și cele emise membrilor de familie ai acestora;

* lista avizată de serviciul personal al Ministerului Apărării Naționale/Ministerului Afacerilor Interne care să ateste calitatea de militar în misiune;

* pentru cetățenii români care se află în străinătate pentru a urma un tratament medical, de mai mult de 90 de zile, documentele emise ori avizate de o autoritate medicală, pe plan local;

* pentru cetățenii români cu reședința pe teritoriile altor entități nerecunoscute ca state, documentele deținute pe plan local;

* pentru cetățenii români care se află în străinătate pentru a urma unul sau mai multe programe de studii, documentele emise ori avizate de o instituție de învățământ ori formare profesională, pe plan local, ori de autoritățile statelor acestor entități.

Documentul care atestă reședința în străinătate poate fi prezentat membrilor biroului electoral al unei secții de votare din străinătate în copie sau în format electronic.

Alegătorii își pot exercita dreptul constituțional la orice secție de votare din străinătate doar dacă fac dovada că au domiciliul sau reședința în străinătate.

Persoanele fără cetățenie română nu au drept de vot. În străinătate nu se folosește urna mobilă.

Fiecare alegător va primi un buletin de vot pentru alegerea Senatului și un buletin de vot pentru alegerea Camerei Deputaților.

În străinătate se votează pe durata a două zile: sâmbătă, 30 noiembrie, între orele 7:00 - 21:00 (ora locală), și duminică, 1 decembrie, între orele 7:00 - 21:00 (ora locală).

Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, aceștia putând vota până cel mult la ora 23:59.

Localurile secțiilor de votare din străinătate sunt monitorizate video.

18 formațiuni și doi independenți au intrat în cursa pentru noul Legislativ din partea diasporei, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel