Data publicării:
Românii din Diaspora care vor să voteze prin corespondență sau în secțiile din străinătate se pot înscrie online
Românii din Diaspora se pot înscrie online dacă vor să voteze prin corespondență sau în secțiile din străinătate. Câți români cu drept de vot sunt înscriși în Registrul electoral la finalul lunii martie.
Alegătorii români din străinătate care doresc să voteze la alegerile prezidențiale și/sau cele parlamentare, prin corespondență sau la secțiile din străinătate se pot înregistra online, începând cu 1 aprilie, pe portalul www.votstrainatate.ro, a anunțat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), într-un comunicat de presă.
”Portalul cuprinde două secțiuni: Alegerea Președintelui României și Alegerea Senatului și a Camerei Deputaților.
În cadrul fiecărei secțiuni există două categorii: Alegător în străinătate la o secție de votare și Alegător în străinătate prin corespondență.
Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular online, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă.
La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine”, se arată în comunicatul menționat.
Lista documentelor care atestă reședința în străinătate este cuprinsă în Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 373/2024 privind documentele care atestă reședința în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot prin corespondență la alegerile pentru Președintele României sau la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților și pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților.
”Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular online, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de e-mail, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. Menționăm că o secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.
După finalizarea procedurii de înregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de verificare care conține un link valabil pentru 24 de ore, ce trebuie să fie accesat pentru confirmarea cererii, în caz contrar nerealizându-se validarea înregistrării.
Soluționarea cererii alegătorului din străinătate pentru votul la secția de votare se face de către AEP, în termen de 10 zile lucrătoare de la confirmarea, de către acesta, a e-mailului de verificare.
Soluționarea cererii alegătorului din străinătate pentru votul prin corespondență se face de către AEP, în termen de 5 zile de la confirmarea, de către acesta, a e-mailului de verificare”, se mai arată în comunicatul menționat.
Câți români cu drept de vot sunt înscriși în Registrul electoral
AEP a anunțat, luni, că numărul total de cetățeni români cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 31 martie este cu 24.454 mai mulți față de ultima informare, cea de la finalul lunii februarie, ajungând la 18.965.288.
Potrivit unui comunicat la AEP, pe 29 februarie, în Registru electoral figurai 18.940.834 de alegători români.
Diferențele apar ca urmare a operațiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităților administrativ-teritoriale conduse de aceștia și a importului de date de la Direcția Generală de Pașapoarte (DGP), mai precizează sursa menționată.
Astfe, în luna martie, 19.507 persoane au fost radiate ca urmare a decesului, conform prevederilor art. 37 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, în timp ce 275 de persoane au fost radiate ca urmare a încadrării în prevederile art. 39 din aceeași lege, referitor la radierea din Registrul electoral a alegătorilor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puși sub interdicție.
De asemenea, 89 de persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.
În luna martie, 19.017 de români au devenit majori, aceștia fiind înscriși automat în Registrul Electoral.
”Menționăm că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.020.261 au domiciliul sau reședința în țară, iar 945.027 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS (n.r. cetățeni români cu domiciliu în străinătate)”, se mai arată în comunicatul AEP.
Amintim că în acest an, în România vom avea toate tipurile de alegeri, în 9 iunie fiind comasate cele locale cu cele europarlamentare, care sunt la aceeași dată la nivelul întregului bloc comunitar, alegerile prezidențiale, în 15 și 29 septembrie, iar cele parlamentare în 8 decembrie.
De asemenea, precizăm că la alegerile europarlamentare, respectiv la cele prezidențiale se poate vota la orice secție de votare din țară.
Citește și: Cum se va vota la comasarea alegerilor din 9 iunie. AEP, precizări importante pentru români
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News