• Românii deștepți, cu 5% mai mulți decât cei care se păcălesc ușor
Măsurătorile care oferă date despre rezultatele manipulării sunt costisitoare. Nu sunt suficente doar sondajele de opinie obișnuite, este nevoie și de cercetări focus grup, să vezi de ce și cum au fost influențați oamenii, poate și de un eșantion tip panel, să vezi cum au evoluat în timp percepțiile sau atitudinile celor expuși la mesajele campaniei etc.
Dar uite o măsurătoare oferită gratis de CNCAV, într-o raportare prezentată ieri de col. dr. Valeriu Gheorghiță. În urmă cu o săptămână, știri din Norvegia (din nou) și Italia (de ce nu mă miră?) generează o isterie europeană cu vaccinul AstraZeneca. Ori din considerente politice (inclusiv geopolitice), ori pentru că secta anti-vacciniștilor lucrează, ori pentru audiență, scandalul se duce de-a dura la vale, peste părerile experților și vocea rațiunii. Publicul, ținut de un an și mai bine doar în alerte, breaking-news-uri și amenințări cu moartea, mai are acum și grija vaccinului care îți face sângele ghem.
Și iată că, în ciuda acestui bombardament informațional, cu vaiete de bocitoare profesioniste și îngrijorări gonflate cu silicon, nu toți ”românii”, cum îi place prompterului să zică, s-au dus după fentă. Dimpotrivă: numărul celor care se programează la vaccinare cu AstraZeneca este mai mare decât al celor care renunță: 14.000 s-au înscris pe liste, 12.500 s-au retras. Deci, din acest eșantion 52% au încredere în știință, 47% în Facebook.
Putem spune că numărul românilor informați, culți și deștepți depășește cu 5 puncte procentuale numărul românilor ușor de manipulat, al celor slabi pe partea de corazon. De unde n-avem norocul ăsta și la alegeri, nu doar la vaccin?!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News