Data publicării:

Românii cu studii superioare, pensie mai mică? ”Cel care nu a urmat o facultate va primi cu 400-500 de lei mai mult la pensie”/ ”Formula de calcul e diferită”

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @wirestock
FOTO: Freepik @wirestock
Dumitru Costin, liderul BNS, susține că persoanele cu studii superioare nu sunt dezavantajate față de cele cu studii medii.

Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical (BNS) ne-a explicat că potrivit noii legi a pensiilor, care va intra în vigoare din 1 septembrie, persoanele care au urmat studii superioare nu vor fi dezavantajate față de cei care au numai studii medii. De altfel, punctele de stabilitate, noutatea din Legea 360/2023, se aplică tuturor persoanelor care au un stagiu de cotizare de peste 25 de ani. 

”Nu sunt dezavantajați pe noua lege. Doar că formula de calcul este diferită. Cam toate pensiile vor beneficia de majorări pe noua lege. Până nu se implementează noul program informatic nu se știe cu cât va crește pensia”, ne-a declarat Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical.

Stagiul de cotizare și contribuția la fondul de pensii

Un cititor DC News a atras atenția cu privire la persoanele care au urmat cursurile de zi ale învățământului superior, care ar fi dezavantajate de noua lege, ce prevede ca această perioadă să fie considerată perioadă asimilată stagiului de cotizare. Amintim că stagiul minim de cotizare este de 15 ani, la femei și la bărbați, în timp ce stagiul complet este de 32 de ani, la femei, urmând ca acesta să crească treptat până la 35 de ani până în ianuarie 2030, respectiv de 35 de ani la bărbați.

”Dacă unul a avut 5 ani de facultate, iar celălalt nu, după recalculare cel de-al doilea va primi 5 puncte în plus față de cel care a urmat o facultate.

Cel care nu a urmat o facultate și a lucrat in acea perioadă, va primi cu 400-500 lei mai mult la pensie după recalculare, deși cei doi au avut aceeași contribuție totală la fondul de pensii”, ne-a scris cititorul.

Însă, potrivit art. 86 din Legea 360/2023, în cazul celor care au urmat studii superioare, punctajul lunar este de 0,25 puncte, dar numai în situația în care această perioadă nu se suprapune cu stagii de cotizare realizate în condițiile legii.

Astfel, cel care a urmat studiile superioare va avea doar stagiu de cotizare, nu și contribuție, iar la ieșirea la pensie, contributivitatea celui cu studii medii, ca valoare, poate să fie mai mică decât a celui cu studii superioare.

Citește și: Cine sunt pensionarii afectați de recalcularea din septembrie 2024. Bogdan Hossu: Vor îngheța pensiile cel puțin un an

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel