Românii care nu-şi asigură locuinţele riscă amenzi uriașe! Pe cine vizează noul proiect de lege
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Asigurarea ar trebui să fie punctul forte al proprietarilor de locuințe. 9 din 10 români fac această greșeală. Ce prevede noul proiect de lege și care pot fi consecințele.

Proprietarii de locuințe vor trebui să aibă în vedere polița de asigurare obligatorie, cum ar fi PAD, astfel guvernanții insistă ca aceștia să fie amendați, potrivit Antena 3 CNN. Noul proiect de lege propus de guvernanți îi are în vedere pe cei neasigurați să fie amendați. Mai mult, în acest proiect se indică și majorarea impozitelor la locuințe, pentru proprietarii care nu au încheiat o poliță de asigurare împotriva dezastrelor. În prezent, în România doar una din zece locuințe e asigurată printr-o poliță PAD, potrivit sursei citate.

Cât costă să-ţi protejezi căminul

Polițele de asigurare obligatorie a locuințelor (PAD) costa 10 sau 20 euro pe an, în funcție de tipul locuinței. În cazul unui dezastru, valoarea despăgubirii acoperă maxim 20.000 de euro. Astfel, pentru a asigura locuința la valoarea reală, este necesară și o poliță facultativă.

Polițele facultative pot începe de la câteva zeci de euro și pot ajunge la sute, chiar mii de euro, în funcție de tipul și valoarea locuinței. Polițele facultative pot acoperi următoarele riscuri: incendiu, explozie, vandalism, inundație, furt prin efracție etc. În urma unor calcule, s-a constatat că un apartament construit după cutremurul din 1977, având suma asigurată de 40.000 euro, prețul unei polițe anuale este cuprins între 34 și 88 euro. Aceste costuri sunt în funcție de asigurator și riscurile incluse.

Conform unei analize realizate în luna martie 2022 de UNSAR (Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România) s-a observat că peste 100.000 de persoane ar putea fi afectate în cazul unui cutremur, iar aproximativ 210.000 clădiri ar putea fi devastate.

Amenzi mari pentru neasigurați

Potrivit legii, persoanele fizice sau juridice care nu încheie asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale pot fi primi o amendă de la 100 la 500 lei de la primăriile pe raza cărora se află locuința în cauză. Așadar, nu se poate încheia o asigurare facultativă pentru o locuință care nu are deja o asigurare valabilă împotriva dezastrelor naturale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel