Data actualizării:
Data publicării:

Românii, afectaţi psihic de războiul din Ucraina. 7 din 10 români şi-au schimbat rutina

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de Katie Godowski, de la Pexels
Fotografie creată de Katie Godowski, de la Pexels

Nouă din zece români sunt afectaţi psihic de războiul din Ucraina, în timp ce 7 din 10 şi-au schimbat rutina zilnică, din cauza conflictului.

Acestea sunt rezultatele unui studiu desfăşurat online în cadrul campaniei ”Luna Asigurărilor de Sănătate”, la care au participat 2.105 respondenţi.

Astfel, doar 13% dintre participanţii la sondaj au declarat că situaţia din Ucraina nu le-a afectat deloc starea psihică. În schimb, 34% estimează că au fost afectaţi negativ "într-o oarecare măsură", 27% - într-o mică măsură, iar 19% - într-o mare măsură de conflictul din ţara vecină.

De asemenea, 36% dintre respondenţi estimează că rutina lor zilnică sau obiceiurile lor sănătoase le-au fost afectate într-o mică măsură, 30% - într-o oarecare măsură, iar 11% - într-o mare măsură de această situaţie. 26% dintre participanţii la sondaj au declarat că nu au fost afectaţi deloc de conflictul din Ucraina.

Şi pandemia a afectat psihicul românilor



Starea psihică a românilor a fost afectată, de asemenea, şi de pandemia de COVID-19: doar 12% dintre participanţii la sondaj au declarat că pandemia COVID-19 nu le-a afectat deloc starea psihică. 32% estimează că au fost afectaţi negativ ”într-o oarecare măsură”, 30% - într-o mică măsură, iar 24% - într-o mare măsură.

Studiul privind sănătatea individuală, desfăşurat online în perioada 1 - 11 martie 2022, a vizat atât aspecte privind sănătatea fizică, cât şi cea mintală şi a inclus două etape distincte: un chestionar pe care respondenţii au fost rugaţi să îl completeze zilnic, timp de 10 zile, care a urmărit să evalueze obiceiurile sănătoase din viaţa de zi cu zi ale participanţilor; respectiv un al doilea chestionar, transmis la finalul celor 10 zile, cu rol de autoevaluare a participării la studiu, dar şi având ca obiectiv să identifice modul în care respondenţii s-au poziţionat faţă de situaţia din Ucraina, respectiv pandemia de COVID-19 - doi factori care pot avea un puternic impact asupra sănătăţii mintale.

Pe timpul celor 10 zile iniţiale de studiu, au fost urmărite mai multe aspecte şi obiceiuri zilnice referitoare la ceea ce înseamnă un stil de viaţă sănătos.

Doar 16% dintre români mănâncă sănătos



Studiul a avut ca obiective descoperirea obiceiurilor zilnice ale românilor în ceea ce priveşte anumite aspecte ale sănătăţii individuale, fizice şi mintale, pe baza unei medii de 10 zile; identificarea de potenţiale variaţii ale răspunsurilor în decursul celor 10 zile, prin identificarea de potenţiale trenduri clare crescătoare sau descrescătoare şi identificarea unei modificări a pragurilor de 5% sau mai mult la finalul studiului, comparativ cu începutul studiului, ca rezultat al unei tendinţe crescătoare sau descrescătoare; identificarea de potenţiale îmbunătăţiri/ ameliorări ale obiceiurilor ca rezultat al participării la studiu, care a determinat o atenţie zilnică - timp de 10 zile -, la câteva aspecte esenţiale ale unei vieţi sănătoase.

Pe baza mediilor răspunsurilor înregistrate în cele 10 zile de studiu, a fost alcătuită o imagine de ansamblu asupra câtorva dintre obiceiurile zilnice ale românilor. Astfel, în medie, 16% dintre români declară că mănâncă sănătos, iar 60%, destul de sănătos. În contrast, 20% estimează că nu mănâncă foarte sănătos, iar 3% nu mănâncă deloc sănătos. Majoritatea românilor consumă 1-2 tipuri de fructe sau legume crude pe zi (36% din respondenţi), în timp ce 24% dintre ei mănâncă 2-3 tipuri. 16% consumă fructe şi legume doar în formă gătită, în timp ce 12% declară că nu includ deloc fructe sau legume în alimentaţia zilnică.

În ceea ce priveşte mişcarea, în medie, 18% dintre români declară că, zilnic, nu fac mişcare aproape deloc (sub 2.000 de paşi), în timp ce, la polul opus, pentru 8% dintre ei, mişcarea zilnică este de nivel intens. 27% fac zilnic un nivel satisfăcător de mişcare, echivalent cu 5.000 de paşi, 24%, un nivel redus (între 2.000 - 5.000 de paşi), iar 23%, un nivel mediu, echivalent cu 10.000 de paşi. 51% dintre respondenţi consideră că mişcarea pe care o fac zilnic este suficientă pentru nevoile lor, scrie Agerpres.

Mai puţin de jumătate dintre români dorm bine



În ceea ce priveşte calitatea somnului, în medie 42% dintre respondenţi estimează că au o calitate bună a somnului, în timp ce 25% o consideră satisfăcătoare, iar 22% - foarte bună. 9% au o calitate nesatisfăcătoare a somnului, iar 3%, foarte slabă.

În medie, 48% dintre respondenţi afirmă că au o stare de sănătate fizică bună, 26% - satisfăcătoare, iar 18%, foarte bună. Pe de altă parte, 6% îşi evaluează starea de sănătate drept nesatisfăcătoare, iar 2%, drept slabă. De asemenea, 48% dintre respondenţi au o stare de sănătate mintală bună, 22% - satisfăcătoare, iar 24%, foarte bună. Pe de altă parte, 4% îşi evaluează starea de sănătate drept nesatisfăcătoare, iar 2%, drept slabă.

Una dintre cele mai importante concluzii este faptul că, pe măsură ce oamenii sunt mai atenţi cu aspectele privind un stil de viaţă sănătos, aceştia tind să îşi îmbunătăţească anumite obiceiuri. Concluzia este evidenţiată atât de tendinţele înregistrate pe parcursul celor 10 zile, cât şi de declaraţiile respondenţilor acordate după încheierea studiului.

Campania naţională de educaţie financiară şi de informare "Luna Asigurărilor de Sănătate" este iniţiată de APPA - Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor, iar ediţia din 2022 s-a desfăşurat cu sprijinul UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel