Ministerul Apărării Naţionale a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru achiziţia a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord Bayraktar TB2.
"Achiziţia pentru care se solicită aprobare Parlamentului României urmează a fi iniţiată începând cu anul 2022, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 114/2011, în funcţie de existenţa posibilităţii de finanţare/bugetare a acesteia", se menţionează în solicitare.
Valoarea contractului de achiziţie, fără TVA, a fost estimată la 300 milioane dolari, pe baza datelor de fundamentare colectate până la acest moment, valoare exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie.
"Contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în 2040"
"Achiziţia sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Ţintelor de Capabilităţi repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în 2040. Astfel, prin această achiziţie vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii şi comandamente de forţe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supravieţuirea în câmpul tactic, o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită", se mai arată în document.
Totodată, potrivit sursei citate, "având în vedere misiunea care va fi întrebuinţată acestui tip de echipament, din analiza realizată la nivelul Ministerului Apărării Naţionale a rezultat că, din punct de vedere tehnico-operaţional, doar sistemul UAS Bayraktar TB2 poate satisface nevoile misiunii categoriei de forţe beneficiare, la nivel de performanţă necesar şi în termenul stabilit", scrie Agerpres.
"Se are în vedere achiziţia a trei sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene cu capacităţi de lovire a ţintelor, împreună cu un pachet de suport logistic iniţial şi echipamente specifice de instruire şi antrenament. Sistemele UAS menţionate sunt destinate structurilor din cadrul Forţelor Terestre care acţionează în mediul operaţional şi asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării ţintei, fără a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant", se precizează în document.
Citește și:
Rusia a vrut drone Bayraktar, turcii refuză: Banii nu reprezintă o prioritate pentru noi
"Banii nu reprezintă o prioritate pentru noi. Niciodată scopul afacerii noastre nu au fost banii și resursele materiale iar prietenia și cooperarea noastră cu Ucraina se bazează pe mulți ani. Prin urmare, indiferent de câți bani ni se oferă, vom fi sinceri, nu există nicio posibilitate ca dronele TB2 să fie vândute Rusiei”, a precizat Haluk Bayraktar, conform b1.ro.
Bayraktar, drona care a schimbat războiul din Ucraina. Creatorul ei, "Elon Musk al Turciei"
Valerii Zaluzhnyi, comandantul forţelor armate ucrainene, a postat la finalul lunii februarie imagini cu un convoi militar rusesc care se apropia de oraşul Herson, la doar câteva zile după startul invaziei. În centrul imaginii, s-a putut observa cum un sistem de ţintire s-a fixat pe un vehicul care a explodat câteva secunde mai târziu. "Iată ce poate face Bayraktar. Bun venit în iad!", a scris atunci Zaluzhnyi.
Bayraktarul un vehicul automat de zbor, gri, plat, cu aripi în unghi şi o elice în partea din spate, care transportă bombe ghidate prin laser. De asemenea, bayraktarul este suficient de mic încât poate fi transportat într-o camionetă şi costă mult mai puţin decât dronele americane şi israeliene. Creatorul acesteia, Selcuk Bayraktar, este unul dintre cei mai importanţi producători de arme din lume. Iar în Ucraina, bayraktarul a devenit deja o legendă, fiind făcut chiar şi un cântec despre aceasta.
"Dronele fac ceea ce ar trebui să facă. Distrug unele dintre cele mai avansate sisteme şi vehicule blindate din lume", a declarat Bayraktar pentru New Yorker. "Orice dronă construită azi o pilotez eu, pentru că îmi place", a mai spus acesta. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci