România va susţine Israelul, în caz de război cu Iranul
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
razboi
razboi

Preşedintele Traian Băsescu a fost  întrebat dacă, în cazul unui conflict cu Iranul, România va pune la dispoziţie Israelului spaţiul său aerian. "Cred că nu este momentul să vorbim despre conflict. Noi sperăm ca sancţiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU să creeze la Teheran soluţia corectă - nu aceea a săpării de gropi pentru militarii americani, ci aceea a deschiderii negocierilor transparente. Iar, dacă va fi cazul, România va fi un partener loial al alianţei NATO din care face parte şi un partener loial al Israelului", a spus şeful statului.

"Am abordat problema iraniană şi l-am informat pe domnul preşedinte Peres că România susţine fără rezerve aplicarea ultimei rezoluţii a Consiliului de Securitate cu privire la sancţiunile ce urmează a fi aplicare Iranului şi am subliniat că plecăm de la principiul dreptului fiecărui stat de a utiliza energia nucleară pentru scopuri civile, dar respingem ideea că un stat ca Iranul ar putea fi deţinător de armament nuclear", a subliniat Traian Băsescu, după întâlnirea cu omologul israelian.

Consiliul de Securitate al ONU a impus, la 9 iunie, noi sancţiuni Iranului, pentru a patra oară începând din 2006, în încercarea de a convinge această ţară să îşi suspende activităţile nucleare sensibile şi să dea asigurări comunităţii internaţionale privind natura paşnică a programului său, a relatat AFP.

Consiliul a adoptat în acest scop Rezoluţia 1.929, redactată de Statele Unite şi având drept coautori Germania, Franţa şi Marea Britanie, cu 12 voturi "pentru", două "împotrivă" şi o abţinere, Brazilia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel