Data publicării:

România va solicita Comisiei Europene să prelungească interdicția pentru cerealele ucrainene până la finalul acestui an

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Miercuri, Florin Barbu, Ministrul Agriculturii, a dezvăluit că România, Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia vor solicita Comisiei Europene să li se acorde extinderea până la finalul acestui an a interdicției de intrare a cerealelor ucrainene. 

Această măsură a fost adoptată din cauza presiunii exercitate de fermierii români care au fost nemulțumiți și au susținut că cerealele ucrainene au dus la prăbușirea prețului. În plus, multe ferme zootehnice au achiziționat cereale ieftine din Ucraina.

Istvan Nagy, Ministrul maghiar al Agriculturii, a fost cel care a lansat această informație referitoare la inițiativa statelor menționate. 

„Este evident pentru noi toţi că suntem uniţi în a sprijini pe mai departe Ucraina pentru a rezista în faţa războiului absurd declanşat de Rusia. Suntem parte a Uniunii Europene şi suntem hotărâţi să ajutăm în continuare Ucraina pentru tranzitarea producţiei către pieţele de desfacere. În acelaşi timp, suntem hotărâţi să-i sprijinim pe fermierii noştri să îşi valorifice corect producţia şi rezultatele muncii lor pentru a ne asigura tuturor securitatea alimentară. Fermierii români au fost puternic afectaţi de războiul din Ucraina, la fel cum au fost afectaţi şi fermierii din statele din apropierea conflictului. Vom merge în faţa Comisiei Europene cu o poziţie comună privind prelungirea măsurilor preventive pentru o listă mai largă de produse provenite din Ucraina, cel puţin până la finalul acestui an”, a transmis Florin Barbu.

După întâlnirea de la Varșovia, reprezentanții au semnat o declarație comună ce prevede necesitatea ca măsurile preventive ale Uniunii Europene privind importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui care provin din Ucraina să fie prelungite. 

Miniștrii au venit cu propunerea ca lista acestor produse să rămână deschisă pentru ca utilizarea lor să răspundă și la alte probleme asemănătoare din alte sectoare. 

La începutul lunii mai, Comisia a adoptat o serie de măsuri preventive temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina. Aceasta a prelungit acele restricții până la jumătatea lunii septembrie, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel