Ajutor pentru seceta de la Uniunea Europeană: România va primi 33,9 milioane euro
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
România va primi 33,9 milioane euro de la bugetul UE drept ajutor pentru seceta din 2022.

Consiliul European a convenit, luni, în privinţa propunerii Comisiei de a se acorda un ajutor în caz de dezastre în valoare totală de 454,8 milioane euro României şi Italiei pentru repararea pagubelor provocate de dezastre naturale în 2022, precum şi Turciei în legătură cu cutremurele din februarie 2023, potrivit unui comunicat de presă.

Asistenţa va proveni din bugetul UE pentru 2023. O sumă de 33,9 milioane euro va fi distribuită pentru a se acorda asistenţă României ca urmare a unei secete severe şi generalizate, cu trei vârfuri principale: la sfârşitul lunii martie, la jumătatea lunii aprilie şi, respectiv, în lunile iulie-august 2022.

VEZI ȘI: Ciolacu: Aştept de la premierul Ucrainei propunerea de licenţiere în privinţa cerealelor

VEZI ȘI: Ridicarea restricțiilor pentru cerealele ucrainene. Răzvan Filipescu: Toate asociațiile sunt pregătite pentru reluarea protestelor

VEZI ȘI: Update: Vămile cu Bulgaria sunt blocate. Nemulțumiri față de ridicarea restricțiilor pentru cerealele ucrainene

Alţi 20,9 milioane euro vor constitui asistenţă pentru Italia în urma precipitaţiilor abundente care au dus la inundaţii fluviale şi viituri rapide ce au afectat regiunile centrale ale ţării în septembrie 2022.

Totodată, 400 de milioane de euro reprezintă asistenţă pentru Turcia în urma cutremurelor devastatoare care au afectat sudul ţării în februarie 2023.

În practică, UE va transfera bani din rezerva pentru solidaritate şi ajutoare de urgenţă din cadrul bugetului său pentru 2023 către aşa-numita linie bugetară operaţională a Fondului de solidaritate al UE, de unde cuantumurile în cauză pot fi plătite ţărilor care au solicitat asistenţă financiară din acest fond după ce au fost afectate de dezastre naturale.

VEZI ȘI: Legea porcului. Bociu (ANSVSA): Românii vor trebui să respecte nişte măsuri draconice

VEZI ȘI: Importurile de cereale din Ucraina, undă verde de la Comisia Europeană. Fermierii lansează amenințări, Guvernul spune că ia măsuri

Fondul de solidaritate al UE este conceput pentru a furniza asistenţă financiară în cazul unei catastrofe majore într-un stat membru sau într-o ţară care poartă negocieri de aderare cu UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel