România va cumpăra muniţii pentru Ucraina, alături de alte 16 țări din UE. "Ungaria nu livrează arme, noi vrem pace"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
România va cumpăra muniţii pentru Ucraina, alături de alte 16 țări din UE. "Ungaria nu livrează arme, noi vrem pace" / Foto: Pixabay, de White Bull Films
România va cumpăra muniţii pentru Ucraina, alături de alte 16 țări din UE. "Ungaria nu livrează arme, noi vrem pace" / Foto: Pixabay, de White Bull Films
România va participa la programul UE de achiziţii de muniţii pentru Ucraina

Un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, au convenit luni să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le ofere Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, relatează Agerpres, citând Reuters şi EFE.

Statele care vor participa la acest program sunt Austria, Belgia, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Suedia şi Norvegia. Alte state membre s-ar putea alătura ulterior.

"Este o decizie istorică. În urma propunerii mele, statele membre au convenit să ofere (Ucrainei) un milion de obuze de artilerie în următoarele 12 luni", a anunţat pe Twitter şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, în timpul unui Consiliu al miniştrilor de externe şi ai apărării din statele UE.

Ce prevede programul UE de achiziţii de muniţii pentru Ucraina



Acest plan propus de Borrell şi aprobat acum de statele membre prevede că acestea vor furniza urgent Ucrainei, din propriile lor stocuri, obuze în principal de calibrul 155 mm, o finanţare de un miliard de euro în acest scop urmând să fie asigurată din contribuţiile statelor membre la fondul denumit Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF). Statelor care vor oferi aceste muniţii li se va rambursa din EPF circa 50-60% din costul muniţiei.

Ulterior, conform aceluiaşi plan, o sumă de încă un miliard de euro din EPF va fi folosită de Agenţia Europeană pentru Apărare (EDA), sau de o asociere a cel puţin trei state membre, pentru achiziţii comune de obuze destinate de asemenea Ucrainei şi finanţate tot de cele 18 state care participă la acest program.

O al treia componentă a planului prevede creşterea capacităţilor de producţie ale unui număr de 12 producători de armament din UE pentru a reconstitui stocurile ţărilor UE diminuate de ajutorul oferit armatei ucrainene şi a continua aprovizionarea Ucrainei.

Ungaria nu doreşte să trimită muniţie Ucrainei

Ungaria nu doreşte să trimită muniţie Ucrainei, deşi nu va opri alte state ale UE să procedeze astfel, a declarat luni ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, adăugând că Ungaria s-a abţinut în mod constructiv în această privinţă, relatează MTI.

"Ungaria nu livrează arme (...), noi vrem pace", a declarat Szijjarto într-o conferinţă de presă în cursul unei reuniuni în care Uniunea Europeană a aprobat alocarea a 2 miliarde de euro pentru achiziţionarea şi livrarea de muniţii de artilerie Ucrainei.

"De aceea noi nu participăm... Nu livrăm muniţie Ucrainei, nici nu-i împiedicăm pe alţii să facă ce vor", a conchis el.

Contribuţia Ungariei la Instrumentul European pentru Pace este de 1%, sau circa 10 milioane de euro, meniţi unor scopuri ca stabilitatea în Balcanii de vest şi reducerea presiunii migraţiei, conform unui comunicat al MAE ungar.

Peter Szijjarto: Bruxellesul continuă să încurajeze "o atmosferă de război"



Peter Szijjarto a mai spus că Ungaria nu va lua parte la procurarea muniţiei sau livrarea ei către Ucraina.

El a menţionat că Bruxellesul continuă să încurajeze "o atmosferă de război" şi că ţările care promovează pacea sunt tot mai presate să se alinieze acestei abordări, subliniind însă că singura cale de a salva vieţi este o reglementare diplomatică.

"Indiferent de presiunea exercitată asupra noastră... noi continuăm să reprezentăm cauza păcii", a punctat Szijjarto.

Acesta a mai notat, referindu-se la "privarea de drepturi a minorităţii maghiare din Ucraina", că i-a cerut şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell, ca atunci când se va discuta despre posibila aderare a Ucrainei să arate clar Kievului că respectarea drepturilor naţionale este una din valorile europene fundamentale şi că trebuie respectate drepturile comunităţii naţionale maghiare.

Szijjarto a precizat că este "inacceptabil" că 99 de şcoli primare şi secundare maghiare din Transcarpatia se află sub spectrul închiderii, de la 1 septembrie, în timp ce 1.300 de şcoli şi grădiniţe din Ungaria au primit copii refugiaţi ucraineni.

Perspectivele Ucrainei de aderare la UE vor depinde în mare măsură de respectarea de către Ucraina a drepturilor minorităţii naţionale maghiare şi de restabilirea drepturilor de care se bucura aceasta înainte de 2015, a spus ministrul de externe ungar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel