România va adera la OCDE. Organizația recomandă impozitarea progresivă: Ar reduce diferenţa dintre persoanele cu venituri foarte mari şi cele cu venituri mici
Mathias Cormann, secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a exprimat, marți, recomandarea unei posibile reforme fiscale în România, subliniind necesitatea de a reduce diferențele de venituri între categoriile sociale.
Potrivit declarațiilor sale, un sistem de impozitare progresiv ar putea fi o soluție pentru diminuarea discrepanțelor dintre cei cu venituri mari și cei cu venituri mici.
Cormann a subliniat faptul că într-o economie în care nivelul de sărăcie rămâne încă ridicat în comparație cu alte țări din OCDE, este esențial ca România să se concentreze asupra reducerii acestei disparități. Astfel, introducerea unui sistem de impozitare progresiv ar putea fi un pas important în acest sens, ajutând la echilibrarea veniturilor și la creșterea nivelului de trai pentru toți cetățenii.
De asemenea, Cormann a evidențiat necesitatea unei mai mari implicări a femeilor pe piața muncii, menționând că doar 54% dintre femeile apte de muncă sunt angajate în prezent în România, în timp ce media în OCDE este de peste 70%. Creșterea participării femeilor în forța de muncă ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei, contribuind la susținerea creșterii și la acoperirea necesarului de forță de muncă.
Referitor la obiectivul de neutralitate de emisii de carbon până în 2050, Cormann a subliniat necesitatea accelerării tranziției către energii regenerabile. Modernizarea sistemelor de distribuție de energie și îmbunătățirea sprijinului fiscal pentru această tranziție sunt considerate piloni importanți în realizarea acestui obiectiv.
În concluzie, Cormann a apreciat eforturile României în ceea ce privește reformele economice și a subliniat angajamentul OCDE de a sprijini țara pe calea sa către îmbunătățirea nivelului de trai și alinierea la standardele OCDE.
Evenimentul de lansare a Studiului Economic 2024 pentru România, realizat de OCDE, a avut loc la Palatul Victoria, în prezența premierului Marcel Ciolacu și a altor oficiali guvernamentali. Studiul include o analiză detaliată a politicilor structurale și un capitol special dedicat decarbonizării economiei, reflectând preocupările actuale și perspectivele viitoare pentru economia românească.
Ministrul Economiei: Reformele structurale pe care le propun cei de la OCDE coincid cu cele pe care le dorim şi noi
Reformele structurale pe care le propune Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în Studiul Economic 2024 pentru România coincid cu cele pe care le dorim şi noi, respectiv o economie mai puternică, rezilientă, cu locuri de muncă stabile şi bine plătite, a declarat marţi, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea.
"M-am uitat pe datele prezentate de OCDE şi am văzut acolo o consonanţă, o direcţie pe care am observat-o şi la celelalte instituţii importante şi care vorbeşte despre creşterea economică a României, care va fi, dacă nu cea mai dinamică, probabil că cea mai mare din Uniunea Europeană. Iar eu invit mediul de afaceri şi sindicatele să nu-i dezamăgim pe economişti. Haideţi să fim împreună cea mai dinamică economie din Europa în perioada imediat următoare, pentru că, până la urmă, reformele structurale pe care le propun cei de la OCDE coincid cu cele pe care le dorim şi noi, adică o economie mai puternică, rezilientă, cu locuri de muncă stabile şi bine plătite", a spus Oprea la evenimentul de lansare a studiului.
"Veţi vedea că vorbim despre licenţă unică, despre ghişeul unic la fiecare dintre instituţiile româneşti, astfel încât toate lucrurile să funcţioneze cât mai uşor şi desigur, partea de investiţii şi dezvoltare. În Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului lucrăm şi lucrăm intens, pentru că suntem desemnaţi la cinci din cele 26 de puncte focale: Comitetul pentru Oţel, Comitetul pentru Comerţ, Comitetul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Antreprenoriat, Comitetul pentru Turism şi Grupul de lucru pe Construcţii Navale. De asemenea, avem şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, care şi ei la rândul lor sunt un astfel de punct de lucru", a mai explicat ministrul Economiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News