România, țara unde ai drept la avort, dar nu ți se garantează accesul. Centrul Filia: Avem nevoie de suportul sferei politice
Andreea Rusu, directoarea executivă a Asociației Centrul Filia, ne-a vorbit despre importanța garantării accesului la drepturile reproductive, nu doar pe hârtie, cât și despre evoluția percepțiilor românilor asupra feminismului.
„Se crede că dacă avem egalitate de gen, dacă e menționat în Constituție că bărbații și femeile sunt egali, e suficient. Dar am ajuns în punctul în care, prin sprijinul societății civile, ar trebui să ne uităm la accesul nostru la aceste drepturi. Dacă ne referim, spre exemplu, la drepturile de sănătate reproductivă, pentru că de-a lungul istoriei, inclusiv la nivel mondial, 8 Martie a reprezentat un moment de protest pentru dreptul femeilor la întreruperi de sarcină în siguranță, într-adevăr, avortul este legal. Nu avem niciun fel de proiecte legislative cu șanse reale să restrângă dreptul formal la avort, dar accesul către avort la cerere este foarte restricționat în România.
Dacă ne uităm, spre exemplu, la libertatea vieții sexuale, care e la fel de importantă pentru femei, din nou, au existat atât de multe proteste în istorie care au susținut accesul la contraceptive și la decizia de a alege singură când să faci copii. Dar în România nu mai avem contraceptive gratuite, din partea statului, de ani de zile. Atunci, de 8 Martie, în special în România, cred că este foarte important să ne uităm la ce mai avem de câștigat. Avem un public din ce în ce mai critic cu privire la lipsurile pe care le avem la capitolul egalității de gen. Avem tineri mulți care, deși nu au acces la educație pentru egalitate de gen la școală, totuși află lucrurile astea de pe internet, de pe social media.
Sunt multe lucruri pe care le-am câștigat, inclusiv legislativ, împotriva violenței de gen și violenței sexuale. Dar ar fi important ca de 8 Martie, dincolo de inițiativele societății civile de a protesta și de a atrage atenția, să avem suportul sferei politice. Avem nevoie de o recunoaștere asupra faptului că suntem încă foarte departe, pe multe teme”, a declarat Andreea Rusu, directoarea executivă a Asociației Centrul Filia.
„Eu sunt foarte îngrijorată de o posibilă mare ruptură în societate, pe model american”
„Mie mi se pare că, doar în ultimii 5 ani, vedem o schimbare foarte mare la nivelul societății, inclusiv în ceea ce privește organizația noastră. Dacă în 2018 sau 2019 aplicau 10 sau poate 20 de voluntari, în 2023 au aplicat 300 de persoane. Dar sunt mult mai mulți oameni care vin înspre noi, în special tineri care ne atrag atenția cu privire la situații sexiste din societate. Sunt mult mai multe colege din societatea civilă care și-au început diverse ONG-uri, mișcări, grupuri informale.
Simt că suntem mult mai mulți feminiști și feministe. Simt că există o dorință mult mai mare de a te implica și a schimba lucruri, în ceea ce privește egalitatea de gen și drepturile femeilor. Totodată, în oglindă, așa cum a crescut mișcarea noastră a crescut și ”opoziția”, să-i zicem.
Cred că sunt mai puțini oameni în societate împotriva feminismului, dar dacă ne uităm la extremă și cei care sunt, în mod vocal, anti-feminism, ei sunt de asemenea în creștere. Dacă ne uităm la societatea din România precum la o axă, extrema dreaptă a crescut foarte mult mișcarea anti-feministă și s-a diminuat calea de mijloc. Oamenii indeciși sau care nu sunt în bula noastră de feminism simt că sunt, în continuare, mai apropiați de noi decât de extrema dreaptă. Dar cred că suntem în niște ani foarte importanți în care se va decide, la nivelul societății, cât de mult ne vom diferenția. Eu sunt foarte îngrijorată de o posibilă mare ruptură în societate, pe model american”, a continuat aceasta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News