Data publicării:
România, țara cu cea mai scumpă energie din Europa
Deși ne acoperim necesarul energetic din producția proprie, România este țara cu prețuri record la energie.
Prețul energiei în România a ajuns săptămâna trecută să se vândă la un preț uluitor: 709 euro/megawatt-oră, record istoric absolut dar și cel mai mare preț spot la nivel european.
Pentru ziua de sâmbătă, 27 august, zilele de final de săptămână fiind caracterizate printr-un consum mai redus, energia se vindea la un preț de 654 euro/MWh, din nou cel mai mare preț la nivel european, conform România TV.
În țările în care statul a avut grijă ca să stabilească o strategie clară de combatere a creșterii galopante a prețului la energie, consumatorii sunt acum protejați. De exemplu Spania, care vinerea trecută a înregistrat un preț spot la anergie de 175 euro/MWh. De menționat faptul că Spania a pus deja un plafon pe un gaz pe care nu îl produce.
România, care își acoperă singură 80% din necesarul intern de gaze, nu beneficiază în nici un fel de vreo protecție în acest sens, prețul fiind aliniat la evoluția internațională dictată de Rusia. Cum gazul se folosește pentru circa 15-20% din producția de energie, acesta este semnalul de preț la care se aliniază toți producătorii de energie și principalul factor de scumpire.
Citește și:
Abuz de poziție dominantă în energie: clienți ținuți ”captivi”. Chirițoiu, Consiliul Concurenței: Am aplicat sancțiuni, avem investigații și acum
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu a discutat la DC News despre măsurile luate de către această instituție în ceea ce privește tendința de ținere în ”captivitate” a clienților de către unii furnizori de energie.
În acest sens, jurnalistul Val Vâlcu a inițiat discuția declarând: ”Mare parte a publicului așteaptă o soluție de la Consiliul Concurenței pentru că anumite companii fac un abuz de poziție dominantă”.
”Avem soluții și pe zona asta am intervenit anul trecut, avem și în momentul de față investigații deci, acolo unde o companie mare vrea să își țină captivi clienții și să îi oblige să ia servicii mai scumpe decât le-ar putea găsi la alte companii de pe piață, acolo am aplicat sancțiuni. Toate companiile de gaze au fost sancționate: Eon, Engie și Premier Energy, deci principalele companii care au rețele de gaze în țară. Suspectăm comportamente similare la CEZ și la Electrica. Vom fi foarte atenți să nu fie împiedicată concurența prin legarea de glie a clienților”, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
Deși nu intră în competența Consiliului Concurenței, președintele acestei instituții a ținut să facă următoarele observații asupra prețului energiei electrice și modul în care acesta a ajuns să fie stabilit pe piață, și anume în funcție de prețul gazului.
”Problema e că prețurile sunt mari. Deci cât timp va ține acest război și sancțiunile UE împotriva Rusiei, prețurile la gaze vor rămâne mari și prețurile la gaze în momentul de față, e o premieră, au ajuns să determine și prețurile la electricitate. De obicei prețurile la electricitate era determinat de prețul cărbunelui. Acum energia electrică generată prin gaz a devenit cea mai scumpă și ea dă tonul în piață. Însă soluțiile sunt cele cu care a venit Guvernul, nu vom avea de unde găsi alte soluții”, a concluzionat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News