România, subiect de NEGOCIERE între NATO și Rusia? Diaconescu (PMP) arată rolul-cheie al Marii Britanii pentru țara noastră: Făcea diferența, înainte de americani!
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
France Presse: Ţările europene îşi doresc o femeie la conducerea NATO / Foto creată de 652234 de la Pixabay
France Presse: Ţările europene îşi doresc o femeie la conducerea NATO / Foto creată de 652234 de la Pixabay
Ar putea fi România o zonă de negociere între partenerii europeni din NATO şi Federaţia Rusă? Cristian Diaconescu, preşedinte PMP, dar şi fost ministru de Externe al României, atrage atenţia asupra unor probleme de care se discută puţin sau deloc la nivel naţional. 

"Există această temere ca România să nu fie zona de negociere între NATO, partenerii europeni din NATO şi Rusia. Preşedintele Macron urmează să trimită militari francezi în România. Asta înseamnă că Franţa nu s-ar alinia la această politică mai degrabă andorsată de Germania?", a întrebat analistul politic Bogdan Chirieac. 

"Din câte ştiu, Germania relativizează în acest moment unele decizii. Cei 30 nu au luat măsuri fundamentale deocamdată, aşteaptă răspunsul trimis Federaţiei Ruse separat de SUA. În egală măsură, europenii caută să echilibreze un anume tip de atitudine al preşedintelui Federaţiei Ruse, anume de a-i înlocui pe europeni cu americanii în a discuta probleme de securitate şi stabilitate. 

În răspunsul pe care Federaţia Rusă l-a dat SUA se exprimă dezamăgirea, s-a spus că desfăşurarea militară americană este un pas în spate şi creează probleme suplimentare. Sunt declaraţii de consum public, pentru a încărca masa negocierilor. Dar americanii au intrat pe zona măsurilor de creştere a încrederii şi securităţii, în logica Helsinki - carta de la Paris, iar NATO a fost, în solicitarea adresată Moscovei, ceva mai rezervat. Au vorbit de faptul că nu îşi vor asuma nicio obligaţie negativă de a nu se extinde spre Ucraina sau oriunde. În al doilea rând, au vorbit despre faptul că statele NATO vor avea acelaşi nivel de garanţii de securitate, dar au lăsat deschisă uşa dialogului cu Federaţia Rusă, care a coborât la nivel diplomatic minimal!", a declarat Cristian Diaconescu la DC NEWS TV. 

Cristian Diaconescu: Ar trebui să punem prima pe listă Marea Britanie

"Deci pentru prima dată, politicianul, dar şi în primul rând expertul diplomat de carieră Cristian Diaconescu deschide această uşă, neexplorată până acum, în care România ar trebui să fie foarte atentă la partenerii europeni şi, împreună cu alte state din Europa Centrală şi de Est, să facem front comun. Să spunem că nu suntem subiect de negociere. Mai ales că Franţa, probabil pentru că preşedintele Macron ştia acest curent, a ţinut să semnaleze că nu e de acord, trimiţând 1000 de militari francezi în România. Ar trebui România să insiste pe lângă alte state NATO să aibă o prezenţă simbolică aici?", a mai punctat Chirieac. 

"Aş pune prima dată pe listă pe Marea Britanie. De ce? Pentru că, din experienţă personală, am fost foarte apropiaţi de ei în ceea ce priveşte problemele din proximitatea estică. Centrul şi vestul Europei erau mai interesaţi de migraţie, terorism, Ebola. Marea Britanie făcea diferenţa. Când noi, polonezii şi balticii ridicam problema ameninţării de la Răsărit, dintre marii contributori se detaşa categoric Marea Britanie. Din acest punct de vedere, aş insista foarte serios în legătură cu Marea Britanie. Înainte de americani, în structurile noastre de apărare britanicii au fost prezenţi", a mai spus Cristian Diaconescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel