România, SINGURUL aliat pentru SUA la Marea Neagră
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
foto ilustrativ
foto ilustrativ
Un studiu realizat de RAND Corporation la comanda autorităţilor americane relevă faptul că România este singurul aliat de la Marea Neagră pe care SUA se poate baza pentru contracararea Rusiei. 

În studiul intitulat „Rusia, NATO şi securitatea Mării Negre” se analizează modul în care trei aliaţi NATO aflaţi în zona Mării Negre, Bulgaria, România şi Turcia, percep şi sunt în stare să reacţioneze la activităţile ostile ale Rusiei. Între altele, studiul RAND Corporation are la bază şi rezultatele unui joc de stat major cu scenariul unei crize militare, care a avut loc în iunie 2018. Conform documentului, „este foarte probabil ca România să fie dispusă şi capabilă să contribuie la o iniţiativă militară regională în Marea Neagră”.

Turcia nu ar fi considerată o opţiune viabilă pentru că Ankara este "dependentă de importurile de gaze ruseşti".

Sofia depinde energetic de Moscova

Documentul mai arată că şi cel de-al treilea aliat NATO de la Marea Neagră nu poate fi destul de ferm în faţa Moscovei. Sofia „este vulnerabilă la impactul stimulentelor şi constrângerilor ruseşti” pentru că o enervare a Kremlinului ar putea afecta, în special, sectorul energetic bulgar.

Studiul arată că România face eferturi deosebite pentru a dota Forţele Navale cu echipamente moderne. „Deşi activele navale ale României sunt modeste în ceea ce priveşte cantitatea şi capacităţile lor, planurile de modernizare a platformelor existente, achiziţionarea de noi fregate şi potenţialul achiziţionării a trei submarine noi ar putea spori contribuţiile României la o prezenţă maritimă occidentală la Marea Negră”, se arată în document, conform Adevărul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel