Data actualizării:
Data publicării:

Memorandum semnat între guvernele României și Ungariei pentru o legătură feroviară între Timişoara şi Szeged

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Guvernul a aprobat un memorandum privind pregătirea proiectării şi construirii noii legături feroviare între Timişoara şi Szeged, un proiect comun România - Ungaria.

Conform unui comunicat de presă emis de Guvern și transmis către Agerpres, Memorandumul de înțelegere între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România și Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria urmărește să promoveze reabilitarea unei conexiuni feroviare între Timișoara și Szeged, "un aspect de mare importanță pentru dezvoltarea economică a județului Timiș".

"Întreprinderea demersurilor necesare pentru refacerea acestei legături feroviare a fost convenită, de principiu, la data de 1 septembrie 2023. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din România şi Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului din Ungaria convin să sprijine la nivel guvernamental pregătirea unui proiect comun de infrastructură pentru proiectarea şi construirea noii legături feroviare între Timişoara şi Szeged.

Părţile convin să formeze un Grup de Lucru Româno-Ungar din domeniul Feroviar, pentru a-şi coordona acţiunile legate de lucrările pregătitoare de realizare a unui studiu de fezabilitate, aspectele legate de construcţia ulterioară, întreţinerea viitoare şi exploatarea noii legături feroviare între municipiile Timişoara şi Szeged", se arată în comunicat.

Pentru a asigura finanţarea unui studiu de fezabilitate, părţile vor depune o cerere comună către Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). 

Mesajul transmis de Sorin Grindeanu

"Undă verde pentru restabilirea legăturii feroviare între Timișoara și Szeged! Guvernul a aprobat astăzi memorandumul, semnat între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România și Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, care are ca scop asigurarea unui trafic feroviar internațional fluent între cele două țări.

Refacerea acestei legături feroviare va asigura dezvoltarea economică a județului Timiș, cu impact pozitiv pentru întreaga regiune. Demersul a fost convenit în cadrul întrevederii din luna septembrie a anului trecut (2023) pe care am avut-o la Timișoara cu ministrul afacerilor externe și comerțului exterior din Ungaria, Péter Szijjártó", a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.

Vezi și:  Scandal la Digi 24. CFR susține că doar 2-3% dintre vagoane au probleme / „Dumneavoastră vorbiți de săraca șină, nu de săracii călători” 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel