România și Ucraina au discutat despre armament. Aurescu, întrebat de MiG-21 LanceR: Nu e bine să vorbim public foarte mult despre asta
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Foto: Bogdan Aurescu
Foto: Bogdan Aurescu
Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, în cadrul vizitei sale în România, a precizat într-o conferință de presă că s-a abordat în discuțiile cu premierul Nicolae Ciucă și ministrul Apărării Vasile Dîncu inclusiv chestiunea tehnicii militare, scrie Defense Romania.

Declarațiile au fost făcute în timpul conferinței de presă pe care Kuleba a susținut-o alături de Bogdan Aurescu, șeful diplomației române. Răspunzând la o întrebare a presei, Kuleba spune că Ucraina a trimis o listă cu armament tuturor statelor aliate și înțelege foarte bine ajutorul pe care unele îl pot acorda. 

El a taxat „ipocrizia” unor state aliate, dar a ținut să sublinieze că nu e cazul României, notează sursa citată.

„Avem o abordare foarte corectă a tuturor țărilor care sunt pregătite și doritoare să facă ceva. am distribuit aceeași listă (n.r. - cu armament necesar) către toți membrii NATO și UE”, a precizat Kuleba, care a adăugat că „dacă fiecare țară decide să ne ofere un singur articol de pe lista respectivă vom obține ceea ce avem nevoie”.

„România cunoaște această listă. Da, am ridicat această chestiune (n.r. - în discuțiile de azi cu oficialii români) și apreciez abordarea lor constructivă”, spune Kuleba.

„Unele state pot furniza arme, dar nu o fac pentru că nu vor să își strice relația cu Rusia”, spune șeful diplomației de la Kiev, care a mai precizat că în asemenea situații Ucraina mărește presiunea diplomatică, „dar acesta nu e cazul României, nu vreau să mă înțelegeți greșit”.

„Dacă o țară ne spune ca are tancuri, dar ne poate trimite veste anti-glonț noi înțelegem. Ceea ce nu apreciem este ipocrizia, dar din nou, nu e cazul României. România a fost foarte deschisă”, a conchis Kuleba, mulțumind țării noastre.

Aurescu a fost întrebat despre predarea avioanelor MiG-21 LanceR către Ucraina

Ministrul Bogdan Aurescu a fost întrebat despre declarația președintelui Camerei Deputaților Marcel Ciolacu care nu a exclus ca România să transfere Ucrainei aeronavele sale de tip MiG-21 LanceR, suspendate de la zboruri în urmă cu o săptămână.

Ceea ce pot să vă asigur, cu toată seriozitatea, e că România ca stat membru al UE și NATO, e un stat extrem de responsabil si asumat față de obligațiilor sale internaționale, față de sprijinirea Ucrainei în toate domeniile, respectiv față de partenerii noștri fie ei cu caracter strategic mai îndepărtați sau apropiați geografic.

UE sprijină aceste demersuri, NATO și statele membre sprijină aceste demersuri, dar așa cum au spus și domnul premier și domnul președinte, lucrurile sunt într-o evoluție permanentă și nu cred că e bine să vorbim foarte mult public despre aceste lucruri”, a precizat Bogdan Aurescu, conform Defense Romania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel