România și Cehia, moment aniversar. Nicolae Ciucă: Invitația de aderare la NATO ne leagă într-o amintire plăcută
Aflat într-o vizită în Cehia, Nicolae Ciucă a făcut mai mulde declarații, într-un moment triplu aniversar: 75 de ani ai Alianței Nord-Atlantice, 25 de ani de apartenență a Cehiei la NATO, respectiv 20 de ani de la aderarea României.
"Mă bucur să revin la Praga și să avem această întâlnire bilaterală între două țări partenere, aliate, atât în cadrul UE, cât și în cadrul NATO", a declarat președintele Senatului la începutul conferinței de presă organizată astăzi la Praga, împreună cu omologul său, Milos Vystrcil.
Vizita delegației României vine într-un moment aniversar, foarte important atât pentru România, cât și pentru Cehia.
"Astăzi este ziua NATO, Cehia sărbătorește 25 de ani de apartenență la NATO, România sărbătorește 20 de ani. Invitația de aderare la NATO s-a primit la Praga în 2002, ceea ce ne leagă într-o amintire plăcută", a subliniat Nicolae Ciucă, insistând asupra faptului că suntem într-un moment complicat, într-un context de securitate complicat, în care solidaritatea și cooperarea dintre țările UE sunt foarte importante.
"Flancul estic al Alianței trebuie să fie foarte bine protejat"
Nicolae Ciucă s-a întâlnit zilele acestea cu președintele ceh Petr Pavel, militar de carieră la rândul său, cu premierul Republicii Cehia, Petr Fiala și conducerile celor două Camere ale Parlamentului ceh.
"Cu toți cei cu care am avut ocazia să discutăm, am concluzionat că Flancul estic al Alianței trebuie să fie foarte bine protejat prin măsurile de descurajare și protejare. Și, într-adevăr, prin modalitatea noastră de a înțelege contextul și de întărire a relațiilor, pentru că avem nevoie de acești piloni pe Flancul Estic: România, Polonia, Cehia."
Conform declarațiilor de presă ale celor doi oficiali, pe agenda discuțiilor a fost și sprijinul pentru Ucraina, astfel încât să garantăm securitatea regională pe termen mediu și lung.
Nicolae Ciucă a subliniat nevoia de cooperare între cele două state, cooperarea politică, diplomatică, economică, dar și sectorială, cum este cea în domeniul energiei și al construcției de mașini, dar și al turismului.
"În felul acesta, să continuăm la consolidarea profilului celor două țări în interiorul UE, pentru că prin atitudinea și activitatea noastră o să contribuim la proiectele de pace și stabilitate de la nivelul UE", a adăugat Ciucă.
Acesta a mulțumit oficialilor cehi pentru modul în care au susținut aderarea României la Spațiul Schengen, dar mai ales pentru interesul manifestat pentru a finaliza procesul de aderare și cu granițele terestre.
În cadrul discuțiilor, s-au atins aspecte ce țin de îngrijorarea creșterii populismului și a extremismului în Europa și despre nevoia ca liderii partidelor politice să-și asume un dialog sincer și onest cu electoratul.
Nicolae Ciucă a transmis de la Praga un mesaj de încredere în potențialul de cooperare din punct de vedere economic, în domeniul energiei nucleare, domeniul construcțiilor de masini, energie regenerabilă, turism și în domeniul industriei de apărare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News