România și Bulgaria îndeplinesc toate criteriile pentru Schengen din 2011, recunoaște Comisia Europeană. O decizie va fi luată în 2023
Autor: Roxana Neagu | Publicat pe: 08 Martie 2023, 23:03
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Anitta Hipper, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, recunoaște că România, dar și Bulgaria îndeplinesc condițiile necesare pentru aderarea la Schengen din 2011.

Conform Anittei Hipper, aderarea celor două state la spațiul Schengen rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană, asta deși extinderea spațiului Schengen nu mai este luată în discuție acum. 

România, lăsată pe dinafară. Reuniune oficială JAI, fără extinderea Schengen pe agendă

Decizie în 2023 atât pentru România, cât și pentru Bulgaria

”'Comisia Europeană rămâne în legătură strânsă cu preşedinţia Consiliului (Uniunii Europene) pentru a aborda extinderea Schengen. Comisia continuă să fie pregătită pentru a sprijini activ preşedinţia (Consiliului UE) astfel încât o decizie să poată fi luată în 2023 atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria. Poziţia Comisiei este clară: aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană. Ele îndeplinesc toate criteriile începând din 2011. Misiunile de informare din octombrie şi o misiune complementară de informare în noiembrie 2022 au consolidat disponibilitatea ambelor ţări, a menţionat reprezentanta executivului comunitar, pentru Agerpres. 

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) se reuneşte joi pentru prima dată în mod oficial de la preluarea preşedinţiei semestriale a Consiliului UE de către Suedia. Extinderea spaţiului Schengen nu se află pe agenda acestui Consiliu JAI nici în urma reuniunii de miercuri a Comitetului reprezentanţilor permanenţi pe lângă Uniunea Europeană (COREPER), când agenda provizorie ar mai fi putut suferi schimbări.

Reuniunea de joi este prima oficială a Consiliului JAI după cea din decembrie când România şi Bulgaria au înregistrat un eşec, în Schengen fiind acceptată doar Croaţia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?