România schimbă regulile pentru refugiații din Ucraina: Câți bani vor primi aceștia și în ce condiții
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
În prezent, în România, refugiații ucraineni beneficiază de 20 de lei pe zi pentru mâncare și de 50 de lei pe zi pentru cazare, banii de cazare ajungând direct la proprietarii locuințelor în care refugiații stau cu chirie. 

România, ţara cu cel mai amplu program coordonat de asistenţă şi sprijin umanitar integrat din Europa, va modifica programul pentru sprijinul refugiaţilor din Ucraina.

Ca un prim element de noutate, ucrainenii care îşi vor găsi un loc de muncă şi îşi vor înscrie copiii la şcoli din România vor beneficia lunar, până la sfârșitul anului, de 2.000 de lei pe familie, iar banii nu vor mai ajunge la proprietarii de locuințe care îi cazează, ci direct la refugiați, scrie Eco Politic.

Potrivit datelor furnizate de autorități, în februarie 2023, în România erau stabiliți peste 109.000 de refugiați ucraineni. În continuare, refugiaţii din Ucraina vor beneficia de servicii medicale gratuite, precum şi de servicii sociale sau educaţionale.

Potrivit unui raport al Cancelariei premierului, statul a plătit anul trecut din fonduri publice pentru acest program peste 106 milioane de euro, reprezentând astfel o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro.

Același raport menționează că peste 5.000 de ucraineni și-au găsit locuri de muncă, de aceea sunt necesare măsuri pentru care să faciliteze accesul acestora pe piața muncii din România. În caz contrar se ajunge la imposibilitatea de a mai asigura sumele pentru decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea refugiaților.

Citește și: Polonia a schimbat regulile pentru refugiații din Ucraina: După 120 de zile, va trebui să plătiți pentru adăpost și mâncare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel