România scapă de MCV. Ce se întâmplă cu Schengen. Vâlcu: Va fi 1-1 sau 2-0 pentru România? / Chirieac: Eu îl cred pe preşedintele Klaus Iohannis
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Blocul Naţional Sindical
Facebook Blocul Naţional Sindical
Va intra România în Spaţiul Schengen? Este întrebarea aflată pe buzele tuturor cu două săptămâni înainte de Consiliul JAI, din 8 decembrie. A fost şi unul dintre subiectele emisiunii Deferiţi Mass-Media, de la DC NEWS TV şi Radio Gold FM. Iată mai jos concluziile. 

"Ne-au suspendat MCV-ul la paritate cu Schengen. Întrebarea este dacă va fi 1-1 sau 2-0 pentru România?", a întrebat Val Vâlcu în cadrul emisiunii Deferiţi Mass Media, făcând referire la posibilitatea ca României să îi fie refuzată intrarea în spaţiul Schengen, în urma opoziţiei Olandei, Suediei şi posibil a Austriei. 

CITEŞTE ŞI Ministrul de interne austriac, contrazis de partidul Verzilor: Austria susţine oficial aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen

"Eu îl cred pe preşedintele meu, pe Excelenţa Sa, preşedintele Klaus Iohannis. Domnia sa ne-a spus că şi ce dacă nu intrăm în Schengen? Demobilizând pe toată lumea. Eu am înţeles din mesajul domniei sale că cu Schengen mai pe la primăvară, aşa...", a replicat Bogdan Chirieac. 

CITEŞTE ŞI Iohannis despre aderarea la Schengen: "Continui să văd acest lucru ca fiind posibil”

"Mesajul a fost scos din context. Era aşa: Dacă nu avem acorduri înainte de şedinţa asta, nu punem subiectul pe agendă, pe 8 decembrie. În sensul ăsta a spus-o, ca să nu considerăm că pe 8 decembrie e data examenului. Decât să fim lăsaţi repetenţi, mai bine venim la vară sau la anul", a intervenit Val Vâlcu. 

"Să explicăm celor care ne urmăresc. Pe 8 decembrie este Consiliul JAI, reuniunea miniştrilor de Interne din ţările membre ale UE. E vorba de cei care sunt în Schengen. Dacă unul singur se opune, candidatura României pică şi prima dată când poţi da din nou acest examen este peste 5 ani. Şi atunci, de ani de zile, fiindcă nu se întruneşte consensul, România a tot fost amânată. S-a zis că decât să picăm, hai să nu votăm şi om vedea. La Consiliul JAI e o poveste cu vară, primăvară. El se întruneşte de obicei în decembrie", a mai precizat Bogdan Chirieac. 

"Eu am subînţeles că e o posibilitate, poate greşesc, să se amâne Consiliul JAI", a intervenit şi Cozmin Guşă. 

Iată mai jos restul dialogului din emisiune: 

Bogdan Chirieac: Nu, se amână candidatura României până la următorul Consiliu JAI. În cazul puţin probabil al admiterii României în Schengen, cu aeroporturile, care sunt cele mai pregătite pentru a intra în spaţiul Schengen, intrăm în martie, când se schimbă programul de zbor al companiilor. 

Cu restul, poţi intra la 1 ianuarie sau la 1 februarie, ca să pornească aparatura birocratică şi tot ce înseamnă această zonă. Oricum e o perioadă de graţie după momentul în care se ia decizia. Numai că, dacă nu va fi consens, nu va mai fi supusă atenţiei admiterea României. 

Val Vâlcu: Presa bulgară susţine că Bulgaria e o piatră de moară pentru Croaţia şi România. 

Chirieac: Ceea ce e adevărat. Ei au legat de la început Bulgaria de România, şi când am intrat în UE, în 2007. În ceea ce priveşte Schengen, bulgarii nu au făcut nimic, sunt praf. Pe de altă parte, cinstit vorbind, Bulgaria nici nu are frontieră critică. Ei au cu Grecia, Turcia. Turcia e un pic critică, dar nu au frontiera asta dură cu Republica Moldovă, cu racheţii, avem graniţa asta cea mai mare cu Ucraina. Când se termină războiul, vor fi multe probleme acolo, trafic de persoane, violenţă, contrabandă de toate felurile, va fi complicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel