Data publicării:

România, sancţionată de Comisia Europeană. Directiva YOUTUBE nu a fost implementată

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp

România, dar şi alte 22 de state membre ale UE, au fost sancţionate de către Comisia Europeană pentru că nu au aplicat directiva Youtube. 

Termenul pentru transpunerea Directivei revizuite a serviciilor mass-media audiovizuale (numită şi Directiva YOUTUBE) în legislația națională a fost 19 septembrie 2020 și numai Danemarca, Ungaria, Țările de Jos și Suedia au notificat măsuri de transpunere și au declarat că notificarea este completă. Prin această procedură, se consolidează protecția telespectatorilor, acordându-se o atenție specială siguranței persoanelor celor mai vulnerabile, cum ar fi minorii, se extinde aplicarea normelor privind discursul de incitare la ură la platformele de partajare a materialelor video și se promovează diversitatea culturală în cadrul serviciilor mass-media audiovizuale. În același timp, se introduc, pentru prima dată, noi cerințe de independență pentru autoritățile naționale de reglementare a mass-media și se protejează pluralismul mediatic, scrie ec.europa.eu

România, termen limită

Prin urmare, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere Belgiei, Bulgariei, Cehiei, Germaniei, Estoniei, Irlandei, Greciei, Spaniei, Franței, Croației, Italiei, Ciprului, Letoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Maltei, Austriei, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei, Slovaciei, Finlandei, precum și Regatului Unit, solicitându-le să furnizeze informații suplimentare. Aceste țări au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde.

„Dorim condiții de concurență echitabile pentru toți actorii din media și pentru a proteja mai bine copiii și consumatorii atunci când accesează conținut audiovizual. Dorim, de asemenea, să asigurăm o mai mare diversitate pe platformele de video la cerere și să creăm un peisaj audiovizual mai echitabil. Acesta este motivul pentru care avem norme comune. Directiva serviciilor mass-media audiovizuale merită toate eforturile noastre colective. Este o realizare importantă, care va încuraja diversitatea culturală în serviciile mass-media audiovizuale.”, a transmis vicepreședinta executivă responsabilă pentru „Europa pregătită pentru era digitală”, Margrethe Vestager, conform Sursei Citate. 

„În urmă cu doi ani, am convenit împreună - inclusiv statele membre - să modernizăm normele UE referitoare la conținutul audiovizual. Aceste norme îi protejează mai bine pe toți telespectatorii - în special pe cei mai vulnerabili, cum ar fi minorii - promovează diversitatea culturală și protejează pluralismul mass-media. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste beneficii nu se va materializa dacă normele rămân doar pe hârtie. Fac apel la statele membre să pună în aplicare aceste norme fără întârzieri suplimentare, pentru a asigura un mediu online mai sigur, mai echitabil și mai diversificat.”, a declarat şi comisarul pentru piața internă, Thierry Breton. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel