Urmărește emisiunea live
România riscă să fie amendată la CEDO în cazul Matei Strugurel, bărbatul din Buzău condamnat pentru zădărnicirea combaterii bolilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
România riscă să fie condamnată la CEDO în cazul Matei Strugurel, bărbatul din Buzău condamnat pentru zădărnicirea combaterii bolilor
România riscă să fie condamnată la CEDO în cazul Matei Strugurel, bărbatul din Buzău condamnat pentru zădărnicirea combaterii bolilor
Avocatul Adrian Cuculis a arătat, în exclusivitate, pentru DC News cum se mai poate face dreptate în cazul buzoianului care a fost condamnat la un an de închisoare cu executare de Judecătoria Buzău, anul trecut, după ce a fugit dintr-un container izolator din curtea Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Buzău unde se afla în aşteptarea testului PCR pentru Covid 19. Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au respins apelul formulat de acesta şi, astfel, decizia de condamnare la un an de închisoare cu executare, dictată iniţial de Judecătoria Buzău, rămâne definitivă.

Un bărbat de 37 de ani, cu handicap psihic, din județul Buzău este primul român condamnat la un an de închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după ce în primăvara anului trecut a evadat dintr-un modul izolator aflat în curtea secţiei de boli infecţioase a Spitalului Judeţean, unde aştepta rezultatul testului pentru COVID-19.

Însă testul a indicat ulterior că el nu era infectat cu Covid, dar suferea de TBC. Decizia instanței este definitivă, iar buzoianul este condamnat la închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor deși nu avea Covid-19.

Avocatul Adrian Cuculis a comentat acest caz revoltător și a indicat unde se mai poate face dreptate.

'Această condamnare este o aberație de natură juridică și judiciară în același timp. Cred că s-a ajuns aici pentru că omul nu s-a prezentat în primă instanță. Ca instanța să îi poată suspenda executarea este necesar să accepți să prestezi munca în folosul comunității. Este o condiție esențială și indisolubilă de soluția suspendării executării pedepsei.', a menționat Cuculis.

'Cred că România va fi condamnată la CEDO'

'Trecând peste chestiunile procedurale, am înțeles de la doamna avocat care l-a reprezentat în proces că apelul s-a respins ca fiind 'inadmisibil', un fapt care mi se pare imposibil de explicat din punct de vedere tehnic-judiciar. Dacă ar fi să trecem și peste chestiunea aceasta, cred că România va fi condamnată la CEDO. Oricine ar prelua dosarul și l-ar înainta la CEDO ar primi un verdict favorabil din partea Curții.', a declarat Cuculis pentru DC News.

'Din atâtea instituții, precum Amânarea aplicării pedepsei, Renunțarea la urmărirea penală, Renunțarea la aplicarea pedepsei pe care putea să o facă instanța de judecată, toate aceste instituții au fost date la o parte și s-au proptit toți să îl condamne pe un om care a avut un trecut foarte greu. A avut sau are, probabil, din câte am înțeles, probleme de natură psihică.', a spus Cuculis.

'Persoana nici măcar nu avea Covid. Mai mult, abia în 2020 s-a modificat legislația în legătură cu carantina. Culmea este că dacă nu ar fi existat Covid și el avea TBC, nu putea să fie zădărnicirea combaterii bolilor pentru că ieșirea din carantină nu presupunea propriu-zis faptă penală. Aberația este că s-a schimbat legislația pentru Covid, iar ieșirea din carantină a ajuns să fie dosar penal, dar el nu avea Covid și a fost condamnat pe o legislație modificată tocmai pentru Covid. Sunt atât de multe aberații în acest caz. La CEDO se mai poate face dreptate!', a conchis avocatul Adrian Cuculis, pentru DC News.

CITEȘTE ȘI Buzoian condamnat pentru zădărnicirea combaterii Covid. Vicol: Mă îngrozesc! Așa ceva nu este normalitate, nici dreptate!

Citește și: Condamnat la închisoare pe bază de coronavirus. Unde sunt cei zeci de mii de români care strigau ”Jos Dragnea” la OUG 13, în Piața Victoriei, când ai nevoie de ei?

Citește și: Buzoian condamnat la închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor în pandemie. Piperea: IMENSĂ eroare judiciară!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel