Data publicării:
România reduce decalajul față de alte țări europene cu moleculele inovative pentru tratarea cancerului: Suntem pe cale să demontăm mitul cu tratarea mai bună în străinătate!
Ministrul Alexandru Rafila a vorbit despre moleculele inovative în tratarea cancerului aprobate în România și reducerea decalajului față de alte țări europene.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a fost invitat miercuri seară la TVR2, unde a vorbit despre moleculele inovative în tratarea cancerului:
„Din ce am citit în lege, din 152 de medicamente aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului în perioada 2016-2019, la noi sunt compensate doar 32. Nu facem comparație cu Germania, cu cu Bulgaria, unde sunt 57“, a spus moderatoarea emisiunii.
„Am îmbunătățit acești parametrii anul trecut și anul acesta. Așa am generat un număr dublu de molecule noi pentru toate patologiile. În 2022, am aprobat de 2 ori mai multe molecule decât în 2021. Cred că este o creștere importantă și există în jur de 10 medicamente noi care probabil nu au fost evaluate în statistica dumneavoastră, dar au intrat în țara noastră. România reduce decalajul“, a spus Alexandru Rafila.
„Primul gând al pacienților care își pot permite, mai ales părinții copiilor depistați cu cancer, este să meargă în străinătate“, a punctat moderatoarea.
Michael Schenker, președintele Comisiei de Oncologie de la Ministerul Sănătății, a adăugat:
„Din păcate da, însă acest mit, cred că suntem pe cale să-l demontăm încet-încet. Sunt destul de multe exemple de cazuri pe care le-am rezolvat cu succes, după ce acei oameni au încercat inițial calea străinătății. Din fericire, în momentul de față avem acces la un număr destul de mare de molecule pentru terapii adresate cancerului, pentru cele mai importante localizări ale bolii. Pacienții au acces gratuit la acestea. Rezultatele, în centrele mari, sunt destul de bune și obținem rezultate din ce în ce mai bune pe măsura trecerii timpului.“
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News