România nu este cea din jurul marilor orașe, nu aceea este România reală: Sărăcie lucie. Asta este realitatea VIDEO

Economistul Adrian Negrescu a vorbit despre necesitatea reformei aparatului bugetar.
Adrian Negrescu spune că numărul instituțiilor statului ar trebui reduse cu cel puțin 40% "pentru că multe dintre ele au devenit irelevante în actualul context economico-social". Economistul a subliniat faptul că avem din ce în ce mai multe localități părăsite, iar guvernanții mențin "cheltuieli uriașe" acestor aparate publice. Potrivit lui, în ritmul acesta, România riscă să nu mai atragă fonduri europene.
"Cred că trebuie să reducem cel puțin 40% dintre instituțiile statului pentru că multe dintre ele au devenit irelevante în actualul context economico-social, în contextul în care economia, România se enclavizează din punct de vedere social și economic, oamenii pleacă din mediul rural spre orașele mari, acolo unde să își găsească un loc de muncă, să aibă o viață mai bună. Sunt din ce în ce mai multe localități părăsite și tu în continuare menții cheltuieli uriașe cu funcționarea unor aparate publice în care pilele, cunoștințele și relațiile din rândul partidelor se află în prim plan.
Trebuie să renunțăm la chestia asta dacă vrem cu adevărat să creăm niște regiuni care să funcționeze autonom din punct de vedere financiar și care în funcție de managementul fiecăreia să reușească să atragă fonduri europene să se dezvolte. Gândiți-vă că inclusiv noua Comisie Europeană va introduce un nou mecanism de absorbție a banilor europeni, nu se vor mai da bani cum s-au dat până acum pentru construcția de drumuri, pentru construcția de rețele de gaze, de școli și săli de sport care de fapt sunt săli de nunți și de cumetrii în România. Nu, se va merge doar pe proiecte concrete de dezvoltare locală care să includă o componentă de business, care să includă companii care să dezvolte proiecte la nivel local. Ei, în această perspectivă, fără o descentralizare a absorbției fondurilor europene, s-ar putea să avem mari probleme în a atrage bani în următorii 5 sau chiar 10 ani", a declarat Adrian Negrescu la DC NEWS.
”Mi-e teamă că România nu are oameni de valoare, oameni pregătiți și dornici să facă aceste reforme cruciale”
"S-ar putea să asistăm la o puternică presiune din partea autorităților locale, a clientelei de partid, care, bineînțeles, nu își va dori să plece din funcțiile pe care le ocupă și unde câștigă niște salarii peste media economiei. Aici e important într-adevăr să avem niște oameni de stat, oameni care să fie capabili într-adevăr să vină cu decizii concrete și care să își asume până la urma urmei această restructurare a statului român. Mi-e teamă că România nu are oameni de valoare, oameni pregătiți și dornici să facă aceste reforme cruciale pentru viitorul nostru, al copiilor noștri, și aici este o mare problemă pentru că vedem deja că economia să enclavizează economic.
România nu este cea din jurul marilor orașe: București, Cluj, Timișoara, Iași. Constanța..., nu aceea este România reală. România reală o vedem când ești la 20 de kilometri distanță de București sau în zonele rurale, acolo unde puterea de cumpărare din păcate a scăzut foarte mult, oamenii trăiesc într-o sărăcie lucie, dovadă că Comisia Europeană săptămâna trecută spunea despre România că este țara cu cel mai ridicat risc de sărăcie din Europa, peste 30% din populația României fiind în risc acut de sărăcie. Asta este realitatea și de la asta trebuie să plecăm", a mai spus Adrian Negrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News