România, prima care a observat deșeurile spațiale după ce Rusia a spulberat un satelit pe orbită. Chirieac: Nu rezistă nimic, dărâmă jumătate din Casa Scânteii/ Preda, Radiocom: Pagube majore
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la SpaceX, Pexels
Fotografie de la SpaceX, Pexels
Radiocom desfăşoară la nivel internaţional o colaborare cu Telespazio, iar proiectul are menirea de a depista deşeuri spaţiale înainte ca acestea să producă pagube pe orbită. 

"Avem un joint venture cu Telespazio, Rartel se numeşte. Telespatio sunt cei mai mari pe zona satelitară la nivel european, e un joint venture între Thales şi Leonardo", a precizat Dragoş Preda, directorul general al Societății Naționale de Radiocomunicații S.A. (RADIOCOM). 

"Deci doi giganţi. Să precizăm publicului. Thales e francez, Leonardo e italian", a replicat Bogdan Chirieac. 

Iată mai jos dialogul dintre cei doi: 

Dragoş Preda: Două companii extrem de importante şi în arhitectura NATO. Avem un joint venture cu ele care dezvoltă proiecte la nivel european şi internaţional pe zona satelitară. Propriu zis, utilizează infrastructura pe care o avem la teleportul de la Cheia, pe diferite proiecte. Spre exemplu, proiectul Retrofit, care urmăreşte toate aceste deşeuri spaţiale. La începutul anului a fost o testare a unei rachete intercontinentale într-un vechi satelit din 1982. A fost o atenţionare. 

Bogdan Chirieac: Ruşii au distrus un satelit de-al lor cu o rachetă trimisă de la sol. Problema este că au umplut spaţiul de deşeuri. Şi ăsta e un pericol pentru Staţia Spaţială internaţională şi alţi sateliţi.

Dragoş Preda. Exact, această miriadă care a apărut în orbita joasă poate duce la un carambol şi poate provoca pagube majore.

Bogdan Chirieac: Pentru telespectatorii noştri, vă imaginaţi cum un obiect de mărimea acestui telefon te izbeşte cu 30.000 km/h. Nu rezistă nimic. Un astfel de obiect, dacă loveşte Casa Scânteii, dărâmă jumătate din ea. Atât de mare e impactul. Nu e o glumă! Sus nu e atmosferă, deci un astfel de obiect loveşte în vid. Deci dumneavoastră depistaţi cu Radiocom inclusiv obiectele spaţiale?

Dragoş Preda: Chiar vorbeam cu dl Marius Piso (n.r. preşedintele Agenţiei Spaţiale Române) că România a fost cea care a observat prima aceste deşeuri spaţiale rezultate din impact. 

La jumătatea lunii noiembrie, Rusia a distrus un satelit propriu cu o rachetă-test, generând un nor de resturi spaţiale. Drept urmare, cei şapte membri ai echipajului de pe ISS au fost nevoiţi să se refugieze temporar în navele andocate pentru a se pregăti de o eventuală evacuare.

NASA nu a preciza dacă amânarea ieşirii în spaţiu a fost cauzată de resturile provenite de la racheta de test rusească.

Rusia a respins acuzaţiile americanilor potrivit cărora testele sale ar fi pus în pericol staţia spaţială.

Reacția SUA a venit imediat

Responsabilii americani au declarat la rândul lor că nu au fost informaţi în avans în legătură cu acest test al unei rachete anti-satelit, a patra astfel de rachetă care atinge un obiect spaţial de la sol şi care a generat peste 1.500 de reziduuri orbitale reperabile.

Stația Spațială Internațională, la un pas de coliziune cu deșeuri spațiale

Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a fost nevoită să efectueze o manevră neprogramată pe orbită la finalul lunii aprilie pentru a evita coliziunea cu deşeuri spaţiale, informează DPA.

Motoarele vehiculului rusesc Progress MS-18 au fost pornite pentru 10 minute, accelerând viteza de deplasare a ISS şi ridicând staţia cu 1,8 kilometri, potrivit agenţiei spaţiale ruse Roscosmos. Vehiculul Progress MS-18, care este utilizat în misiuni de reaprovizionare a staţiei orbitale, este andocat în prezent la ISS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel