Data publicării:

România, pe locul doi în topul țărilor în care se dă înapoi kilometrajul mașinilor/ Cât de des își schimbă șoferii mașinile

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de Torsten Dettlaff, de la Pexels
Fotografie creată de Torsten Dettlaff, de la Pexels

Un studiu arată că România se află pe locul doi în topul țărilor în care se dă înapoi kilometrajul mașinilor, iar șoferii tind își schimbe mașinile o dată la fiecare 3-5 ani.

Platforma de verificare a istoricului mașinii, carVertical, a întocmit un studiu pentru a afla cum variază rata fraudei de kilometraj între țări. Compania a efectuat un studiu de cercetare bazat pe aproape 900.000 de verificări ale istoricului mașinii din anul 2021. Constatările demonstrează prevalența modificării contorului de parcurs. 

Din lista țărilor măsurate, cele mai frecvente derulări ale contorului sunt din Europa Centrală și de Est. România se află pe locul doi în acest clasament, după Letonia. Dacă în țara fruntață 24% dintre vehiculele verificate pe carVertical din această țară aveau contorului de parcurs derulat, la noi procentul este de aproape 20%.

Pe locul trei se află Estonia, care este urmată de Lituania, Rusia și Ucraina. Ponderea vehiculelor modificate în Polonia și Ungaria a ajuns la 12 și, respectiv, 14%. Totodată, 1 din 10 mașini second hand verificate pe platformă în Cehia, Slovacia, Slovenia, Croația și Serbia prezintă fraude de acest fel.

Sume enorme cheltuite pe reparații

Aceste probleme ar avea costuri uriașe, potrivit directorului departamentului de comunicații carVertical, Matas Buzelis. Aceste sume se duc în special pe reparații.

„Principalele surse de mașini second hand pentru piețele est-europene sunt Germania, Franța, Belgia, Olanda și Italia. Tranzacțiile transfrontaliere cu mașini sunt cele mai riscante, deoarece aici citirile de kilometraj sunt adesea modificate. Derularea kilometrajului mașinii este o așa-numită crimă invizibilă. Potrivit unor cercetări științifice, provoacă pagube economice de peste 9 miliarde de euro pe an numai în Europa,” precizează Buzelis.

Buzelis subliniază cât de important este să faceți o verificare a istoricului mașinii ori de câte ori cumpărați un vehicul second hand: „Este adevărat că, cu toate întreruperile lanțului de aprovizionare din ultimii doi ani, vehiculele impecabile sunt puține. Acesta, totuși, nu este un motiv bun pentru a închide ochii pur și simplu. Obținerea unui raport de istoric poate elimina multe dintre înșelătoriile comune pe care le veți întâlni pe piață, frauda de kilometraj fiind printre cele mai comune.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel