România, parteneriat strategic cu Japonia, a treia putere economică a lumii. Ambasadorul Ovidiu Dranga explică marele câștig: Diplomație ofensivă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto Agerpres
foto Agerpres
Președintele Klaus Iohannis pleacă în Japonia, unde va marca o serie de evenimente importante, explicate, în marja evenimentului, pentru DCNews, de către ambasadorului României în Japonia, Ovidiu Dranga. 

Ovidiu Dranga, ambasadorul României în Japonia, este invitatul de astăzi al DCNews. Interviul vine în contextul în care ”președintele Klaus Iohannis va vizita Japonia în perioada 6-8 martie 2023 și va avea întrevederi cu Majestatea Sa Naruhito, Împăratul Japoniei, cu Prim-ministrul Fumio Kishida, precum și cu Președinții celor două Camere ale Dietei Naționale a Japoniei. Vizita oficială în Japonia va include și o deplasare la Kyoto, pentru întrevederi la nivelul autorităților locale” anunță Administrația Prezidențială. Cu această ocazie, va fi semnat și un parteneriat strategic. Vezi aici mai mult despre vizită

”Ne pregătim de un eveniment marcant, este vorba despre vizita președintelui Klaus Iohannis în Japonia, probabil în zilele următoare, cu evenimente deosebite, o vizită care va schimba mult formatul relațiilor România - Japonia” a spus analistul politic Bogdan Chirieac în introducere, lăsându-l, în continuare, pe ambasadorul Ovidiu Dranga să ofere mai multe informații. 

”Un moment de vârf al relației bilaterale”

”În primul rând, este vorba despre un moment foarte important, un moment de vârf al relației bilaterale, dar această vizită a președintelui României are o semnificație multiplă. În primul rând, e un pas foarte important în direcția corectă, o direcție către o diplomație mai ofensivă, orientată către rezultate concrete, orientată mai ales spre valorificarea unor oportunități pe diverse spații geografice și pe mai multe tematici, e vorba despre o direcție către o diplomație a așa-numitei îndrăzneli strategice” a spus ambasadorul României. În continuare, Ovidiu Dranga a explicat: ”E o diplomație care valorifică oportunități de colaborare în afara spațiului euro-atlantic, cu parteneri cu care împărtășim aceleași valori”. Conform acestuia, e un moment de vârf al relației bilaterale România - Japonia, care vine după o serie de acumulări, atât în plan al dialogului politico-diplomatic și strategic, dar și în ceea ce privește colaborarea economică. ”E încununarea unor eforturi începute de ceva vreme care acum primesc consacrarea oficială” a punctat acesta. 

O nouă etapă pentru România

Vizita președintelui Klaus Iohannis în Japonia semnifică, totodată, conform ambasadorului României, intrarea într-o nouă etapă. ”Eu cred că valoarea vizitei președintelui României și semnarea parteneriatului strategic dintre cele două țări  - acesta fiind  cel mai important element al vizitei - marchează o creștere a valorii de întrebuințare a României, a greutății sale specifice în UE și în NATO, pentru că a încheia un astfel de document cu a treia putere economică a lumii arată că în România se poate avea încredere, România crește în importanță” subliniază ambasadorul Ovidiu Dranga. În contextul în care Japonia dorește o apropiere de UE și NATO, România poate juca un rol important, conform acestuia. 

Acesta este al doilea parteneriat strategic semnat de România cu o țară din Asia, după Coreea de Sud. 

”Prin această vizită, România beneficiază de mai multă vizibilitate în ochii opiniei publice și establishment-ului japonez, ceea ce se traduce prin oportunități mai mari în zona economică, adică mai multe investiții” transmite Ovidiu Dranga. 

În marja evenimentului, vor fi încheiate alte două memorandumuri importante, al Băncii Japoneze de Cooperare Internațională cu EximBank. Al doilea memorandum este pentru construcția unei facilități de producție a unei lentile de mare putere pentru Laserul de la Măgurele. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel