Data actualizării:
Data publicării:

România, OUT din competițiile internaționale? Modificare legislativă cu efect devastator

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Sport
WhatsApp

Răzvan Burleanu avertizează că România ar putea fi scoasă din competițiile internaționale, în urma unei modificări legislative care ar avea un efect devastator pentru întreg sportul românesc.

Răzvan Burleanu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), a afirmat, miercuri, după şedinţa Adunării Generale, că modificarea articolului 88 din Legea Sportului, propunere aflată acum în dezbatere în Parlament, ar duce la suspendarea FRF de către UEFA şi FIFA, care interzic amestecul politicului în sport.

"Un capitol discutat în AG - şi a venit și un mesaj foarte clar, foarte coerent şi din partea UEFA şi FIFA - se referă la modificarea legii 69, Legea Sportului, din 2000. Avem în momentul de faţă o modificare în Parlament care presupune o ingerinţă politică în activitatea tuturor structurilor sportive de utilitate publică. Adică toate federaţiile sportive din România, inclusiv Comitetul Olimpic. Este vorba de articolul 88, indice 1, care propune ca Ministerul Tineretului şi Sportului să poată să convoace o Adunare Generală la federaţiile sportive din România, deci nu doar la FRF, care să propună alegerea organelor de conducere, aprobarea bugetului, inclusiv a strategiei. Imaginaţi-vă că vom găsi în acest minister câte un specialist care are această capacitate de a dezvolta o strategie pentru fiecare sport în parte. Aceasta reprezintă cea mai mare ingerinţă politică ce s-ar putea produce în sportul românesc, care încalcă Constituţia României. Deoarece Constituţia României clarifică foarte clar că libertatea de asociere, care este un drept fundamental", a declarat Burleanu.

Solicitare către ministrul Sportului

Oficialul FRF a solicitat public ministrului Tineretului şi Sportului să intervină în acest caz: "De aceea solicit public ministrului, Ministerului Tineretului şi Sportului, să intervină de îndată şi să oprească acest demers din Parlament. Dacă s-ar întâmpla o asemenea adoptare, a unui asemenea amendamen, luaţi în considerare atât la UEFA, cât şi la FIFA, care ne monitorizează în acest moment, pentru că suntem sub o procedură de monitorizare, de aceea a și fost prezent la Adunarea Generală și prim vice-președintele UEFA, Karl-Erik Nielsson âmpreună cu directorul FIFA pe Europa, Bjorn Vasallo, pe care i-am rugat să transmită acest mesaj. Federaţia Română de Fotbal şi celelalte federaţii şi Comitetul Olimpic putem fi într-o situaţie de a primi cele mai grave sancţiuni care s-au aplicat vreodată în Europa. Dacă se aplică această modificare de legislaţie vom fi în rândul următoarelor ţări: Benin, Pakistan, Nigeria, Irak, Guatemala și vă dați seama de magnitudine".

EURO 2020 este în pericol: suspendare

Burleanu a precizat că modificarea acelui articol ar conduce la imposibilitatea de a organiza EURO 2020 în România.

"Ce ar mai presupune această sancţiune gravă? Nu, EURO 2020 nu este în pericol dacă nu se construiesc anumite stadioane, EURO 2020 poate fi în pericol dacă avem parte de o asemenea modificare de legislaţie, fiindcă acest lucru ar duce la suspendarea Federaţiei Române de Fotbal. Şi cum Federaţia Română de Fotbal este organizatorul EURO 2020 în România, imaginaţi-vă în ce situaţie ar fi ţara noastră. Pe de altă parte avem o luptă foarte încinsă la câştigarea campionatului. Imaginaţi-vă, dacă Federaţia Română de Fotbal a fi suspendată, nici un club nu ar putea să participe în cupele europene. Suntem după o fereastră de calificări pentru Campionatul European la nivel de echipe naționale. La fel, nicio echipă națională  nu va putea să mai participe la vreo competiție oficială", a mai spus preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, în conferința de presă de după AG a FRF.

Cineva își dorește cotrolul sportului românesc

”Această propunere legislativă a trecut de Senat, Camera Deputaților este cameră decizională. În momentul de față se află în faza de avizare, după care se merge în comisia de învățământ pentru raportul final și apoi în plenul camerei Deputaților”, a precizat Burleanu. El a mai afirmat că ministrul Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, nu a conștientizat magnitudinea acestei situații și nici pericolul, în momentul în care a fost de acord cu modificarea legislativă:

Printre semnatari se află şi actualul ministru al Tineretului și Sportului. Am avut două discuţii cu ministrul, ultima la Salonic, în care mi-a recunoscut că nu a conştientizat magnitudinea acestei situaţii și a rămas foarte surpins. Între timp am discutat și cu colegii din COSR și din alte federații să emită și ei puncte de vedere, să nu se creadă că este doar punctul de vedere al FRF. Ministrul a promis că va lua act. Așteptăm să se întâmple acest lucru și nu numai să ia act, ci să și intervină, iar Guvernul României să nu susțină o asemenea modificare. Repet, este neconstituțional asemenea demers. Nu a putut domnul ministru să-mi ofere nicio explicaţie pentru inițiativă, probabil că a fost influenţat de cineva care şi-a dorit un control al sportului românesc. Sunt mai mulţi parlamentari care au iniţiat acest proiect. Se pare că ministrul nu a conştientizat atunci când a semnat această propunere legislativă.

FRF nu primește bani publici

”Faptul că nu beneficiem de bani publici, cred că ne conferă un anumit avantaj. Sincer, de aceea nu am văzut reacții vehemente din partea celorlalte federații, fiindcă, probabil le este teamă că finanțarea lor ar putea să fie afectată, ceea ce sincer vorbind este o greșeală. Finanțarea nu trebuie să se bazeze pe o relație personală cu un anumit ministru sau vreun angajat al MTS-ului. FRF are de trei ori mai mulți sportivi toate celelalte sporturi la un loc, bugetul FRF - exclusiv din surse private - este egal cu suma de finanțare a MTS-ului pentru toate celelalte federații și ne-am asumat această misiune de a ne lupta pentru un abuz care s-ar putea crea dacă s-ar adopta o asemenea modificare de legislație. Avem un articol în lege care spune așa: dacă ai primit 1 leu de la Guvernul României, atunci Guvernul își poate desemna un politician și să aibă drept de veto pe orice decizie”, a mai precizat Răzvan Burleanu.

Citește și:

FRF, nouă identitate vizuală

Bogdan Matei: România, candidatură pentru organizarea EURO 2028 şi CM 2030

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel