România, oficial în Schengen aerian și maritim, începând de astăzi, 31 martie. Tot ce trebuie să știi despre aplicația EDAC - Video în articol
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Captură video Poliția de Frontieră Română
Foto: Captură video Poliția de Frontieră Română
România este oficial în Schengen aerian și maritim, începând de astăzi, 31 martie.

România este oficial în Schengen aerian și maritim, începând de astăzi, 31 martie., momentul aderării țării noastre la Schengen terestru rămânând în continuare incert. Poliția de Frontieră Română a venit cu informații referitoare la aplicația EDAC, operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne.

"Nu va mai exista timp de așteptare atunci când personalul MAI va face verificările pentru a stabili identitatea unei persoane. Din 31 martie 2024, personalul MAI care va efectua verificări ale identității persoanelor va folosi dispozitive electronice mobile de scanare a documentelor de identitate. Acest lucru este posibil cu ajutorul aplicației EDAC, operaționalizată de MAI la nivel național. Aplicația EDAC este instalată pe dispozitive mobile și poate fi accesată din orice loc. Cu ajutorul acestui sistem de scanare al actelor, se vor face toate verificările de identitate, inclusiv în aeroport, la accesul în diverse instituții publice sau de către patrulele de ordine publică, atunci când este nevoie. 

Cine va putea folosi aplicația EDAC

Cei care vor putea folosi aplicația sunt polițiștii, jandarmii, polițiștii de frontieră și angajații Inspectoratului General pentru Imigrări. Atenție! Aplicația va fi folosită și de către polițiștii rutieri pentru verificarea datelor conducătorilor auto. Cu ajutorul dispozitivului mobil, documentul de identitate prezentat va fi scanat, toate datele despre persoana verificată fiind generate în mod automat.

Practic, datele personale nu vor mai fi introduse manual în sistem sau comunicate prin intermediul stației mobile, așa cum se proceda până în prezent. Folosirea sistemului de scanare simplifică interacțiunea cu cetățenii și reduce timpul de verificare. Timpul de răspuns pentru orice situație de ilegalitate constatată sau care reprezintă un risc pentru siguranța publică, va fi unul rapid", se arată într-un video publicat pe pagina de Facebook a Poliției de Frontieră Române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel