Data publicării:

România, o forță la olimpiadele de matematică. Prof. univ. dr. Radu Gologan: Din păcate, cu restul nu ne putem lăuda / Ce putem face / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Gray StudioPro
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Gray StudioPro

Prof. univ. dr. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice, a fost invitat la DC Edu, de pe DCNews și DCNewsTV, unde a vorbit despre olimpicii români. 

Alegeri prezidentiale 2024

Profesorul Radu Gologan a vorbit, în exclusivitate pentru DCNews și DCNewsTV, despre Olimpiada Internațională de Matematică, cea care a creat matematicieni de valoare. Potrivit acestuia, România are un potențial important. 

„Ne-am obișnuit și ne mândrim ca, an de an, elevii români, matematicieni, să cucerească medalii de aur, primele locuri pe podium. Ce ne puteți spune despre această Olimpiadă și ce înseamnă aceste performanțe pentru noi?”, a întrebat prof. univ. dr. Sorin Ivan.

„Primul lucru pe care îl spun întotdeauna este că această competiție, cel puțin pentru România, dar și pentru multe alte țări, a creat matematicieni de certă valoare pentru că marea majoritate a acestor copii au făcut matematică, au făcut doctorate în matematică, s-au dus în universități străine, unii sunt acolo. Gândiți-vă că sunt peste 300 de matematicieni români în centre de cercetare și universități străine, în poziții excepționale.

Dacă noi vorbim de perioada interbelică și cea de după război, generația lui Miron Nicolescu, lui Moisil, sunt dascălii care au început să creeze matematica asta, dar ceea ce se creează în matematica de cercetare acum este 10-20 de ori mai valoros decât a fost acolo pentru că sunt foarte mulți. Foarte mulți provin din această pepinieră care a fost Olimpiada Internațională care, inițial, pentru copil, înseamnă o competiție care se lipește foarte bine cu talentul lui pentru matematică și dorința de a face.

I-aș recunoaște pe copiii care la 5 ani încep să se joace cu numere, să inventeze tot felul de chestii. Au mari șanse să ajungă matematicieni și olimpici la matematică.

Avem un potențial important!", a spus prof. univ. dr. Radu Gologan.

 

3. -imagine fara descriere- (radu-gologan_18727900.jpg)

 

România, o forță în matematică

„Putem spune că România este o forță, o putere în matematică?", a întrebat prof. univ. dr. Sorin Ivan.

„Toată lumea spune asta. Într-un domeniu fundamental. Din păcate, ei sunt puțini și cu restul nu ne prea putem lăuda. Sigur că există un 30% de vârfuri, absolvenți de liceu care pot face orice și sunt foarte buni. Problema noastră e acolo, de la 50% în jos. Acolo suferim foarte tare pentru că în alte părți concentrarea se duce pe aceștia care sunt de la 50% capacitate și pregătire în jos.

Trebuie să-i facem cetățeni utili, trebuie să-i facem oameni care să știe când bagă cardul într-o bancă ce înseamnă asta, ce înseamnă dobânda, cum o calculează, să știe ce înseamnă când fac un împrumut, nu să ajungă să facă un împrumut să-și cumpere o mașină și după două luni să vadă că nu-l poate plăti.

Asta înseamnă educație!

Cei care sunt la 10%, în sus, aproape că nu au nevoie de dascăli, decât de îndrumare și restul pot să se descurce oricum în viață.”, a spus prof. univ. dr. Radu Gologan la DC Edu, de pe DCNews și DCNewsTV. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel